Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

60 éves az egyszerű építés

Az elmúlt 60 év mérföldkövei!

A Lindab alapítói 1959. február 6-án AB Lidhults Plåtindustri néven, egy kis bádoglemez-gyártó műhely működését indították el Lage Lindh és Valter Persson, a svédországi Lindhultban. 

10 évvel később ez a vállalkozás már a Lindab AB nevet viseli.

Nézzük meg, mi történt azóta.

1959

A vállalkozás megalapítása Grevie-ben. Megkezdődik az első termékek gyártása; alumínium szalagok eternit lemezekhez és az ablaklemezekhez.

1962

Az ereszcsatornák és csövek sorozatgyártása bővül, az alkalmazottak száma növekszik. Új gyár építésének terve kerül napirendre.

1964

A Bjäre-félszigeten hivatalosan megnyílik az új gyár és elindul a csatornatartók gyártása. A cég ekkor Svédországban az egyetlen, amely teljes ereszcsatorna rendszert kínál.

1965

Új üzletágként a szellőztetés kerül bevezetésre és megkezdik a spirálkorcolt légcsatornák gyártása.

1969

Az AB Lidhults Plåtindustri nevet a vállalat, Lindab-ra változtatja, az egyetlen tulajdonos pedig Lage Lindh lesz. A cég jelenleg Skandinávia legnagyobb fémlemez-alkatrészgyártója.


1974

Az ereszcsatornák és tetőprofiló gyártása a Grevie-től 7 km-re délre fekvő Förslövbe kerül át. A svéd Svenska Fläktfabriken cég elindítja a "gumi tömítésű" légcsatorna rendszerek gyártását, így a Lindab is azonnal saját fejlesztésbe kezd ezen a területen.

1975

Egy új légtechnikai termékeket gyártó üzem épül Dániában, Haderslevben, miközben a két svéd gyár –Grevie és Förslöv- bővülnek. Ugyanekkor elkezdik a légcsatorna rendszerek adaptálását az Eurovent szabványhoz.

 

1976

Bevezetésre kerül a LINDAB Safe légtömör gumitömítéses rendszer, valamint a Lindab 2000 db légtechnikai terméke már megfelel az új Eurovent szabványnak. Ezzel egy időben új értékesítési irodák nyílnak Németországban és Norvégiában.

 

1982

A Lindab megvásárolja a VM cégcsoportot, miután 2 évvel korábban már megszerezte a részvényeinek 40% -át. Ekkor Svédországban a helyi értékesítésen és raktárakon van a hangsúly, összesen 13 üzleti egység működik az országban és elindul egy ún. háztól-házig szállítási rendszer. A képen a Lindab értékesítési pontja és raktára látható, Årsta-ban, Stockholmban.

 

1986

A Lindab legnagyobb mennyiségben gyártott termékei a kör légcsatornarendszerek. Legyártják az első acél könyökidomot. A Haderslevben és a Farumban található mindkét dán gyárat bővítik, a Lindab termékek iránti növekvő kereslet kielégítésére.

 

1988

Megalakul a Lindab Steel, amely a Lindab Csoport acél kiszolgáló központjává válik. Megnyílik a modern présüzem Grevie-ben.

 

1990

Megkezdődik a tető- és falrendszerek gyártására irányuló európai beruházás és megalakul a Lindab Magyarország. Ugyanebben az évben a cserepes lemezek, a külső falprofilok és az ipari kapuk gyártása is megkezdődik.

 

1994


A Lindab tovább terjeszkedik Kelet-Európában, leányvállalatok jönnek létre Romániában, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban. A tető- és falrendszerek gyártását Profil üzletágnak nevezik el.

 

1997


A Lindab 18 országban képviselteti magát, 101 helyszínen. A Profil és a Légtechnika üzletág számára is elindul  egy egységes informatikai rendszer.

 

1999

A Lindab bevezeti a Rainline ereszcsatorna rendszerét, és bővül a dániai Farumban található akusztikai laboratórium.

 

2004

Az értékesítés Kelet-Európában tovább növekszik, a Rainline piacvezető mind az északi mind a kelet-európai piacon.

 

2006


A Lindab visszatér a stockholmi tőzsdére és a "velünk egyszerű az építés" lesz a Lindab új szlogenje. A vállalat termékei 1700 értékesítési ponton kaphatók.


2007


A Lindab Safe Click-t bemutatják a németországi ISH kiállításon. Új légtechnika gyár nyílik Szentpéterváron, Oroszországban. A Lindab megvásárolja az AerventHoldings-t ezáltal piacvezető lesz Írországban.

 

2008

A termékbevezetések éve. A falprofilok, a prémium homlokzati falkazetták és az Aerodim hangcsillapító bevezetésre kerülnek.2012

A Lindab megvásárolja a Plannja nevű cég szendvicspanel gyártási és értékesítési szervezetének nagy részét. Majd a lengyel Centrum Klima vállalatot is megszerzi.

 

2015

A Lindab megvásárolja az olasz MP3 nevű céget, melynek a neve ellenére semmi köze nincs a digitális hangfájlokhoz, hanem a szellőztetőrendszerek tűzvédelmi csappantyúinak gyártója. A szlovén IMP Klima-t is felvásárolja a Lindab, melynek fő termékei a légkezelők. Így a Lindab számára lehetővé válik, hogy teljes szellőztető rendszereket kínáljon.

 

2016

Az UltraLink bevezetésének éve, mely terméket a forradalmian új mérési technológiájának köszönhetően, következő évben díjat nyer a „Great Indoor Climate Gala” eseményen.

 

2017

A Lindab új raktár- és logisztikai központja megnyílik Grevie-ben. Az automatizált rendszer javítja a szállítások pontosságát és növeli a hatékonyságot. Lindab új raktár- és logisztikai központja megnyílik Grevie-ben. Az automatizált rendszer javítja a szállítások pontosságát és növeli a hatékonyságot.

 

2019

A Lindab alapításának 60. születésnapját ünnepli! A vállalat az alapítása óta több millió kiváló minőségű, innovatív építőipari terméket gyártott. A cég kezdetektől fogva a valódi értékekre, a kiemelkedő vállalkozói szellemre és az elkötelezett munkatársakra épített.

 

2020

A Lindab elindítja a vállalata történetének legnagyobb befektetési programját, amelynek célja a fokozott hatékonyság, kapacitás és biztonság elérése. A jövedelmezőség növelésére irányuló stratégia részeként a tevékenységei kevesebb európai országra összpontosulnak. Eladta a szlovén IMP Klíma-t az alacsony jövedelmezőség miatt. Négy jól működő szellőztető céget vásárolt meg - az Ekovent-t, a Crenna-t, az Aer Faber-t és a Thor Duct-ot. A Lindab a Leapcraft partnerévé is válik, amely a beltéri klíma elemzésének szakértője. 2020 az az év is, amikor a Lindab eléri a 10 százalékos működési árrést, sok éves alacsony jövedelmezőség után.

Természetesen sok más, nagy és fontos esemény is történt a felsoroltakon kívül a 60 év alatt. Ez csak egy rövid válogatás a vállalat sokéves történetéből.   A Lindab ezúton is köszönetét fejezi ki az alkalmazottainak, ügyfeleinek és partnereinek, mert nélkülük ez nem valósulhatott volna meg!

 

Köszönjük!