Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Szélesebb körben elérhető az újrahasznosított acélból készült Lindab légcsatorna

A fenntarthatósági törekvéseink vívmányaként tavaly jelentettükbe, hogy Lindab a világon elsőként gyárt fosszilis anyagoktól mentes acélból légcsatornákat, melyeket teszt jelleggel kerültek leszállítottásra svéd építőipari projektekre. Ezt követően, továbblépve a fenntarthatóság útján, vállalatunk újrahasznosított acélból készült légtechnikai termékeket vezetett be. A kör és négyszög keresztmetszetű légtechnikai csövek esetében a 75%-ban újrahasznosított acél alapanyag használatával 60 százalékkal alacsonyabb a globális felmelegedésért elsősorban felelős CO2e kibocsátás.

75%-ban újrahasznosított acél

Mostantól a legalább 75%-ban újrahasznosított acélból készült kör keresztmetszetű légcsatorna rendszer szélesebb piaci körben is elérhető. Ez a jelentős lépés támogatja a Lindab fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, és összhangban van a vállalat fenntartható épületek és építési anyagok iránti növekvő kereslet kiszolgálására irányuló küldetésével.

 

Az újrahasznosított acélból készült termékek legalább 75%-ban újrahasznosított acélból állnak, ami jelentősen, 60%-kal csökkenti a CO2ekibocsátást a hagyományos acélból készült azonos termékekhez képest. Pl. egy SR 125 (kör keresztmetszetű cső 125 mm-es átmérővel) esetében ez méterenként 2,44 kg CO2e kibocsátás csökkentést jelent.

Az újrahasznosított acél a Lindab fenntarthatósági stratégiájának egyik kulcsfontosságú pillére. Az alternatív alapanyagból készült légcsatorna rendszer kínálatával a Lindab hozzájárul egy fenntarthatóbb jövő és építőipar kialakításához. Mindezt úgy, hogy csökkenti a környezetterhelést anélkül, hogy minőség- és hatékonyságromlás menne végbe, vagy a Lindab által alkalmazott magas színvonalú standardok tartása veszélybe kerülne. 

 

A Lindab jelenlegi ’újrahasznosított portfoliójába’ a Lindab Safe légcsatornák és néhány kiválasztott idom tartozik, de elkötelezettek vagyunk e kínálat folyamatos bővítése mellett.

EPD-vel a fenntarthatóbb jövőért

A Lindab Környezetvédelmi Terméknyilatkozatot (EPD) biztosít bizonyos légtechnikai termékeire, mellyel élenjáró a hazai légtechnikai gyártó vállalatok között.  

Az újrahasznosított acélból készült termékek EPD-je jelenleg kidolgozás alatt áll, és a Lindab célja, hogy a Környezetvédelmi Terméknyilatkozatokkal az építőipar összes szereplője pontos információhoz jusson az épületekbe beépített termékek és anyagok környezeti hatásairól. Így lehetővé válik, hogy a szakemberek felelősen választhassanak az építőanyagok és termékek között, elősegítve ezzel egy fenntartható jövő kialakítását az építőiparban.

A már jelenleg is Környezetvédelmi Terméknyilatkozattal rendelkező, folyamatosan bővülő Lindab termékekről itt tájékozódhat: Lindab EPD-k

Energiahatékonyság vs. Légtechnika

A gazdaságos üzemeltetés és az energiahatékonyság egyre fontosabb szempontokká válnak egy épület tervezése és kialakítása során fenntarthatósági, illetve hatékonysági oldalról is. Az épület légtechnikai rendszere pedig nagymértékben befolyásolja ezt. A kör keresztmetszetű légcsatorna rendelkezik a legjobb légtömörségi értékekkel, mely elengedhetetlen energiahatékonysági szempontból. A könnyen és gyorsan szerelhető Lindab Safe kör keresztmetszetű légcsatorna komplett rendszerben áll rendelkezésre a vállalat kínálatában, kiegészítők széles tárházával együtt és D légtömörségi osztály elérhető. Jól dokumentált rendszer, saját laboratóriumban kimért műszaki specifikációk jellemzik. A Lindab Safe Eurovent tanúsítvánnyal rendelkezik, amely előnyt jelent az épületek minősítése során. Így az olyan neves épületek építése során is a Lindab Safe kör légcsatorna rendszert alkalmazták, mint a MOL Campus. A Lindab itthon, biatorbágyi telephelyén gyárt kör keresztmetszetű légcsatornákat, növelve ezzel a projekt hatékonyságát és csökkentve a szállítás okozta karbonlábnyomot.

 

A Lindab újrahasznosított acélból készült légcsatornával kapcsolatos további információkról, illetve annak magyarországi elérhetőségéről légtechnikai kollégánknál tud érdeklődni!

 

#Lindab #fenntarthatóság #újrahasznosított #acél #energiahatékonyság #LindabSafe

2024.02.28.