Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Profil Tűzvédelem

Tűzvédelmi szabályzat Magyarországon

Magyarországon 2015. márciusban lépett hatályba a jelenleg érvényes Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ), az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel, amely a korábbi előírásokhoz (pl. 28/2011(IX.6.) BM-rendelet) képest számos változást tartalmaz az építészeti tűzvédelem területén. Általánosságban azt érdemes kiemelni, hogy megszűnnek a tűzállósági fokozatok, helyette belépnek a tűzállósági teljesítményére vonatkozó mértékadó kockázati osztályok.

A tűzvédelmi követelményeket az anyagok tűzveszélyességi osztálya, a kockázati egység kockázati osztálya, az épület, az önálló épületrész és a speciális építmény mértékadó kockázati osztálya alapján kell megállapítani. Link

Az OTSZ 2. melléklet 1. táblázata tartalmazza az építményszerkezetek tűzvédelmi osztályára és tűzállósági teljesítményére vonatkozó követelményeket, ahol a mértékadó kockázati osztály, az épületek szintszáma és épületszerkezeti szerep szerint vannak megadva az éghetőségi és a tűzállósági határértékekre vonatkozó előírások.

 

A különböző épületszerkezeti elemek, rétegrendek tűzállósági teljesítményjellemzői, azaz határértékei az OTSZ előírása szerint vagy szabványos laboratóriumi vizsgálatokkal, vagy Eurocode szerinti számítással határozhatók meg (utóbbi tűzterhelés esetén, rendkívüli tervezési állapotban). A percben kifejezett tűzállósági határértékhez meg kell adni annak a fizikai jellemzőnek a betűjeles kódját is, amelyikre a határérték vonatkozik. A magasépítési épületszerkezeteknél előforduló leggyakoribb jellemzők a teherbírás („R”), az anyagi folytonosság vagy integritás („E”) és a hőszigetelő képesség („I”). Így tehát a tűzállósági határértékre lehet példa egy tartóoszlopnál R30, egy térelhatároló falnál EI45, egy könnyűszerkezetes födémnél REI15 stb.

A szükséges termékadatok megtalálhatók a vonatkozó Nemzeti Műszaki Értékelések (NMÉ) engedélyekben és/ vagy Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolásokban (TMI). Tudni kell, hogy jelenleg már nem minden esetben kötelező TMI biztosítása egy termékhez vagy rendszerhez.

A Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás önkéntes dokumentum, amely az építési termék tűzvédelmi jellemzőit igazolja, valamint tűzvédelmi alkalmazási feltételeit megadja. Önkéntes, mert nem kötelező, azonban a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, mint hatóság kérheti, és gyakran kéri is.

Az OTSZ 15. § -a (2) bekezdésének alkalmazásával tervezhető olyan épület, ahol az építmények építményszerkezeteivel szemben nincs tűzvédelmi követelmény.

 

 

A Lindab által gyártott termékek és rendszerek tűzvédelmi paramétereit folyamatosan frissítjük, bővítjük a piaci igények, lehetőségek és követelmények szerint. Számos rétegrend értékeinek meghatározása laborvizsgálattal történt, míg pl. a ZC-szelvényű tartószerkezeti elemek Eurocode szerinti méretezéssel számíthatók. A teherhordó trapézlemezes hőszigetelt födémekre elvégzett teszteredmények statikai kiterjesztése történhet Eurocode alapú számítási eljárással.

 

Lindab tűzvédelmi eredmények és dokumentumok:

 • Vékonyfalú acél trapézlemezes födémszerkezetek tűzállósága (BME K+F jelentés): teszteredmények kiterjesztése statikai számítás alapján:

 

Hasznos tűzvédelemmel kapcsolatos linkek:

Lindab Kft. minősítéseiben hivatkozott szabványok:

 • MSZ EN 1090-1:2009+A1:2012
 • MSZ EN 13501-1:2007+A1:2010
 • MSZ EN 13501-2:2016
 • MSZ EN 13501-5:2016
 • MSZ EN 14782:2006

Könyv ajánló tűvédelemmel kapcsolatban:

 • Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése (2008) Jármai Károly, Iványi Miklós
 • Szerkezetek tervezése tűzteherre az MSZ EN szerint (beton, vasbeton, acél, fa) (2010) Balázs L. György
 • Az új OTSZ a gyakorlatban (2015) Magyar Mariann, Sipos Anna, Romvári Orsolya, Őri András
 • Égés- és tűzoltáselmélet (2014) Dr. Restás Ágoston
 • Katasztrófaigazgatás és tűzvédelem (2012) Bukovics István
 • Steel Fire Designer's Handbook with Worked Examples: Nominal Fire Resistance according to EUROCODES (2014) Primoz Kvaternik
 • Performance-Based Fire Safety Design (2015) Morgan J. Hurley, Eric R. Rosenbaum
 • Brandschutz in der Gebäudetechnik (2009) Bernd Prümer

Magyarországi tűzvédelmi képzésekről pár szóban:

A tűzvédelmi képzések meglehetősen változatos szinteken zajlanak, az egyszerűbb tűzvédelmi szakvizsgára való felkészítéstől, a tűzvédelmi előadó, főelőadó tanfolyamokon keresztül egészen a tűzvédelmi szakmérnök tanfolyamokon történő képzésig terjed.

Folyamatosan változik ezek rendszere, így a teljesség igény nélkül két tűzvédelmi szakmérnök képzést szeretnénk megemlíteni: