Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Profil Minősítések

Minősítések

Az Európai Parlament (EU) 305/2011 sz. rendeletének az Építési Termék Rendeletnek 2013.07.01-i hatályba lépésével, az építési termékeknek az EU belső piacán való forgalmazása jelentősen megváltozott. A rendelet előírásai szerint, azon építési termékek esetén, melyekre van úgynevezett harmonizált szabvány, a forgalomba hozatal feltétele a „CE” jel és a Teljesítménynyilatkozat.

Gyártói termékek eredetisége:

A minősítések és megfelelőségi igazolások csak és kizárólag az azokban szereplő termékekre és rendszerekre (gyártó, típus) vonatkoznak. Ezt azonban sokszor nem könnyű a helyszínen ellenőrizni, nyomon követni, gondoljunk például megbontott rakatok, csomagok formájában, sőt, beépített állapotban lévő építési termékekre. A Lindab ezen a problémán segít a különféle termékazonosító, jelölő rendszerekkel (pl. dombornyomott Lindab feliratok csatornaelemeken, videojetes azonosító kódok a sík-, cserepes-, trapézlemezeken és Z/C/U gerendákon, Lindab feliratos védőfólia és csomagolások).

Alapanyag jelölések:

 

Gyártás jelölések:

 

Csomagolás jelölések:

 

Lindab Garancia:

A Lindab Kft. termékeire 15, 20 illetve 30 év átrozsdásodás elleni garanciát vállal.

 

ISO:

A Lindab Kft. ISO 9001-es minőségirányítási, és ISO 14001-es környezetirányítási rendszert működtet. Az ISO 9001:2015 szabvánnyal cégünk garantálja, hogy tevékenységét szabályozott, ellenőrzött körülmények között végzi, és közben mindvégig vevői érdekeit, megelégedettségét tartja szem előtt. Az ISO 14001:2015 szabvány működtetésével vállalatunk célja, hogy tevékenysége folyamatai során minimálisra csökkentse a környezetre (levegő, föld, víz) gyakorolt negatív hatásokat, összhangba kerüljön az alkalmazott törvényekkel, szabályokkal és más környezetvédelemmel kapcsolatos előírásokkal, és ezeket folyamatosan fejlessze.

ISO rendszerek bevezetésének, működtetésének a Lindab Kft számára fontos előnyei, hogy megkönnyítik saját belső működésüket, és kiküszöbölik a másként észrevehetetlen hibákból adódó fennakadásokat, amivel könnyebben elnyerik partnereik bizalmát, hiszen az ISO nemzetközileg elismert "jó híre" biztosítékot nyújt arra, hogy az adott cég színvonalasan végzi a munkáját.

CE:

Az Európai Unióban az uniós jogszabályokhoz és a harmonizált szabványokhoz kapcsolódó CE megfelelőségi jelölés (Conformité Européenne) feltüntetése a terméken egyrészről azt jelenti, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó irányelv vagy más jogszabály alapvető követelményeinek. A CE jelölésből az is következik, hogy megvizsgált termékről van szó, azaz a terméket a jogszabályban (illetve a harmonizált szabványban) előírt módon, megfelelőségértékelési eljárásnak vetették alá. Ez részletesebben annyit jelent, hogy gyártóként, vagy a termék Európai Unión belüli forgalmazójaként ismeri ezeket a követelményeket, a termék tervezése, gyártása során figyelembe is vették ezeket, és mindezt igazolni is tudja. A CE megfelelőségi jelölés alapvetően arról ad tájékoztatást, hogy a forgalomba hozott termék kellően biztonságos. A CE jelölésnek az ad különös jelentőséget, hogy az ilyen jelöléssel ellátott termékek az egész Európai Unióban korlátozás nélkül forgalmazhatók.

 

ÉME:

Hivatkozva a 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet 8. pontjának 12. §-ára, az Építőipari Műszaki Engedélyek 2018 július 1 óta hatálytalanok. A jelenleg hatályos 275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet értelmében Nemzeti Műszaki Értékelés adható ki a magyarországi beépítésre szánt építési termékek vonatkozásában (egyéb műszaki előírások hiányában).

 

Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ):

A műszaki értékelések olyan dokumentumok, amelyek meghatározott, elsősorban újfajta innovatív építési termékek esetén információval szolgálnak a termékek teljesítményének értékeléséről az alapvető jellemzők tekintetében. Egyik csoportjukba tartoznak a Magyarországon érvényes Nemzeti Műszaki Értékelések (NMÉ), másik csoportjukba pedig az Európai Műszaki Értékelések (ETA), amelyek az egész Európai Unió területén felhasználhatók.

Az NMÉ egy adott építési termékre vonatkozó, Magyarországon érvényes dokumentum, amely egyike a teljesítménynyilatkozat alapját képező dokumentumoknak.

275/2013. (VII.16.) Kormányrendelet értelmében – a Kormányrendelet 7.§-ában felsoroltak kivételével – egy építési termék egy építménybe akkor építhető be, ha a termék teljesítményét teljesítménynyilatkozat igazolja. A Kormányrendelet 5.§-a szerint a teljesítménynyilatkozat kiállítható harmonizált európai szabvány (hEN) alapján, kiadott Európai Műszaki Értékelés (ETA) alapján, nem harmonizált európai szabvány (pl.: magyar szabvány), vagy kiadott NMÉ alapján.

Fontos, hogy az NMÉ önmagában a teljesítménynyilatkozat kiállításához még nem elegendő. Ehhez szükséges az első típusvizsgálat, továbbá bizonyos esetekben a termék teljesítmény állandósági vagy üzemi gyártásellenőrzési tanúsítvány.

 

Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB):

Az Alkalmazástechnikai Bizonyítvány (ATB) egy olyan építési termékekre, anyagokra, típus szerkezetekre vagy építési módokra vonatkozó önkéntesen kérelmezhető, harmadik fél által kiadott dokumentum, amely megadja a hazai felhasználás szempontjából lényeges termékjellemző értékeket és az alkalmazás műszaki feltételeit a magyarországi jogszabályok és műszaki előírások függvényében.

 

TERMÉK- ÉS ÜZEMI GYÁRTÁSELLENŐRZÉS TANÚSÍTÁS (ÜGYE):

Az ÜGYE olyan eljárás, amely kiszállítás előtt megvalósul. Ez a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja annak, hogy megállapítsuk, a termék, szolgáltatás, folyamat mennyire felel meg a kinyilvánított igényeknek, a vevői elvárásoknak, a vonatkozó szabályozásoknak és egyéb konkrét követelményeknek. A Lindab Kft feladata a termék gyártásellenőrzés tanúsítás igazolásához egy dokumentált Üzemi GyártásEllenőrzési rendszer működtetése, a gyártó üzemben vett minták meghatározott terv szerinti vizsgálata és teljesítménynyilatkozat kiállítása.

Cégünk annak biztosítására, hogy az általunk forgalmazott termékek rendelkezzenek a teljesítménynyilatkozatban megadott teljesítményjellemzőkkel, korábban kialakított, és folyamatosan dokumentál és fenntart saját üzemi gyártásellenőrzési (ÜGYE) rendszert.

Az alapvizsgálat keretében hitelesítő szervezet ellenőrzi, hogy a kialakított (ÜGYE) rendszer megfelelő-e az építési termékek szabványának megfelelő gyártásához, forgalmazásához.

Az ÜGYE tanúsítványok:

Coverline magasprofil ÜGYE tanúsítvány
Construline Z-C-U szelvények ÜGYE tanúsítvány

 

Teljesítménynyilatkozat (TNY):

A Lindab termékek, rendszerek Teljesítménynyilatkozatait (TNY) minta formában a szakemberek rendelkezésére bocsátjuk, így elősegítve már a tervezést a műszaki paraméterekkel. Hivatalos, nyomtatott formátumot, a már leszállított termékekhez kérésre állítunk ki (a megrendelés és a szállítólevél száma alapján).

Teljesítmény Állandósági Tanúsítvány (TÁT):

Lindab SBS könnyűszerkezetes SBS rendszer TÁT