Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Igény szerint szabályozott szellőztetés

Az igényvezérelt szellőztetés (DCV= Demand Controlled Ventilation) egy intelligens szellőztetőrendszer, amely a légáramlást és a beltéri komfort paramétereit az épület minden egyes helyiségének egyedi igényei alapján állítja be. Egészséges beltéri komfortban nő a termelékenység. Emellett csökken a rendszer által felhasznált energia, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez az üzemeltetés során.

Hol használjuk?

A DCV olyan épületekben előnyös, ahol változó, hogy mennyi ember, milyen hosszan tartózkodik az egyes helyiségekben. A hibrid munkahelyek térhódítása a hagyományos irodákat olyan hellyé változtatta, amely egyik nap zsúfolt, másik nap pedig szinte üres lehet. Az iskolákban az osztálytermeket a nap egy részében használják, néha egy teljes osztály, néha pedig csak néhány diák van a teremben. Az edzőtermek, a lakások és az éttermek további jó példák arra, hogy az aktivitás szintje napközben változik a helyiségben. A DCV segítségével a szellőztetőrendszer az épület használatának függvényében állítja be a megfelelő, beltéri komforthoz szükséges értékeket.

Hogyan működik?

A hagyományos szellőztetőrendszerek állandó légmennyiséget biztosítanak a helyiségnek, függetlenül attól, hogy az éppen használatban van-e vagy sem. Az ilyen rendszert CAV-nak (Constant Air Volume) nevezik (narancssárga vonal a diagramon). A fejlettebb szellőztető rendszerek napközben változó térfogatárammal rendelkezhetnek, ezeket VAV-nak (Variable Air Volume) nevezik. Ez egy előre meghatározott program vagy mozgásérzékelők alapján csökkenti és növeli a légmennyiséget aszerint, hogy az épületet általában mikor használják (szürke vonal az ábrán).

A DCV (Demand Controlled Ventilation) rendszer érzékelőkkel regisztrálja, hogy az emberek hol tartózkodnak az épületben, a helyiség levegőminőségének megfigyelésével kombinálva. A rendszer a háttérben működik, és a légmennyiséget az épület azon részébe irányítja, ahol  szükség van rá (kék vonal az ábrán).

Mit jelent ez?

Példánkban egy 200 négyzetméteres iroda energiafelhasználását számoltuk ki, ahol a nap folyamán emberek jönnek és mennek. A tényleges megtakarítás épületenként és helyiségenként eltérő, de az ábra jó képet ad arról, hogy valójában mekkora hatása van az egyes szellőztetési típusoknak. Példánkban a CAV-rendszer által felhasznált energia ötször nagyobb, mint a DCV-rendszer által felhasznált energia.

A DCV-rendszerrel nemcsak energiát takarítunk meg, hanem a levegőminőség is javulhat. A jobb levegőminőség magasabb termelékenységet és jobb közérzetet jelent az épületben tartózkodó emberek számára. 

Lindab Regula

Egy Lindab szabályozó egységei, az érzékelők és a Regula Combi helyiség vezérlő rendszer igény szerinti szellőzést biztosít az egyes helyiségekben. Csatlakoztasson mindent egy rendszerbe, és máris megvan a Lindab Regula.

Akár 70%-os megtakarítás

Végeztünk egy esettanulmányt a témában, ahol az épület tulajdonosának egyértelmű célja volt a szellőzőrendszer optimalizálásának megkezdésekor az energiafogyasztás csökkentése. Amellett, hogy a felmérés szerint jelentősen javult a beltéri komforttal való dolgozói elégedettség, a rendszer éves energiaköltségei 73 százalékos csökkenést eredményeztek a régi rendszerhez képest, és a számított megtérülés mindössze 4,5 év.

DCV One az új épületekben

A Lindab új épületekhez és felújításokhoz egyaránt kínál igényvezérelt megoldásokat. Új épületek esetében a DCV One egy jó választás. A DCV One több komponenst egyesít egy egységben. Egy befúvóba integrált helyiség vezérlő. Adja hozzá a Pascal rendszer felügyeletét, és máris egy központi hozzáférési pontot és a szellőztetőrendszer teljes körű vezérlését kapja.

Ultra BT felújításhoz

Az Ultra BT megkönnyíti a szellőzőrendszer felújítását. Egyszerre csak egy helyiségben telepíthető, az épületre gyakorolt hatása minimális. Nincs szükség a falak átépítésére, az iroda leállítására. Az Ultra BT-t a meglévő légcsatornákba szerelik be, és minden Bluetooth-on keresztül csatlakozik hozzá, nincs szükség vezetékekre.

Fenntarthatóság, tanúsítványok

Nem fenntartható, ha éjjel-nappal teljes légmennyiséggel szellőztetünk. A BREEAM és a LEED, illetve WELL épületminősítések eléréséhez intelligens és hatékony szellőztetőrendszerre van szükség. A Lindab termékek széles választékban elérhetők, amelyek igazodnak a minősítések tanúsítási követelményeihez.

További információk

Ha többet szeretne megtudni termékeinkről és megoldásainkról, lépjen kapcsolatba kollégáinkkal !