Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge
Choose languge
Belépés

Komfortos, de vajon egészséges-e napjaink otthona?

 

 

Mit mond erről a komfortelmélet?

Napjaink nagy részét zárt terekben töltjük, legyen szó iskoláról, munkahelyről, vagy az otthonunkról. Ezért mindent megteszünk annak komfortjáért és kényelméért, azonban nem biztos hogy minden választásunk maradéktalanul szolgálja egészségünket.

Azt tudjuk, hogy a falak, vagy a nyílászárók tökéletes szigetelése (elegendő és rendszeres szellőztetés hiányában) milyen levegő romláshoz és mikroorganizmusok elszaporodásához vezethet az enteriőrben.

 

Ősszel pedig a hűvös esős, párás időben pedig még inkább felerősödnek az ízületi és légúti panaszok, köztük az egyik leggyakoribb légzőszervi betegség, az asztma tünetei.

Egy maximálisan szigetelt, de nem ideálisan szellőztetett házban megnő a levegő páratartalma, ami jelentősen felerősíti az asztma tüneteit. A megnövekedett páratartalom  egyrészt közvetlenül irritálja a légutakat, másrészt mivel a magas páratartalom emeli a levegőben keringő pollenek és egyéb szennyeződés szintjét is, így közvetetten is befolyásolja  az ott élők egészségét és komfortérzetét.

A párás levegő belélegzése már önmagában is a légutak beszűkülését okozhatja, emellett azonban kedvező környezetet teremt a különféle penészgombák és a poratkák megtelepedéséhez, elszaporodásához, így súlyosbítva a sokakat érintő légzőszervi betegség tüneteit.

Ehhez a témához kapcsolódóan először beszéljünk az SBS-ről (SBS) – angolul, vagyis a Sick Building Syndrome, azaz Beteg Épület Szindróma

Azonban levegőminőség és a komfort szempontjából a pusztán a klímás rendszerekre támaszkodó modern épületek egyértelműen hordozzák a „beteg épület szindróma” tüneteit.

Az állandó légmozgás keltette huzat, a kiszáradt levegő, és a folyamatos monoton zaj, fáradtsághoz, szemszárazsághoz, fejfájáshoz, és ízületi panaszokhoz vezet.

 

Beszéljünk a komfortelméletről! Mi szükséges egy egészséges épület komfortjához?

Megfelelő közérzet - mely az emberek és a zárt enteriőr környezet (lakóterek) közötti szubjektív kapcsolaton alapul

Kellemes hőérzet – melyet az alábbi tényezők befolyásolnak:

 • az enteriőr levegőjének hőmérséklete,
 • az enteriőr levegőjének relatív páratartalma,
 • az enteriőr egyéb felületeiből (fa, fém, stb.) adódó hőmérsékleti sugárzás
 • a levegő mozgása az enteriőrben,
 • a viselt ruházat milyensége (szellőzés, vagy befülledés szempontjából).

Minőségi belső levegő - mely mentes:

 • vegyszerkipárolgásoktól (bútorok, festékek, lakkok, tisztítószerek),
 • szálló, lebegő részecskéktől (pollen, por),
 • baktériumoktól / vírusoktól (nem karbantartott klímák / betegség),
 • gombáktól  (nedvesedés, penészedés).

Akusztikai komfort

 • egy lakás / iroda lehet hangos és zajos. Előbbi pl. a hangos beszéd, vagy zene, utóbbi a számítógép, a klíma, a ventilátor, vagy a hűtőgép működése által keltett zaj,
 • emellett zavaró zaj érkezhet az épületen kívülről is, a nyílászárókon, vagy a gépészeti csövek által kintről a belső terek felé vezetve.

Vizuális komfort

 • az un. vizuális komfortunk rendkívül szoros kapcsolatban áll állandó környezetünkkel (otthonunk, munkahelyünk) hiszen annak látványa egyértelműen pozitív vagy negatív irányba befolyásolja elégedettségünket és ezáltal komfortérzetünket,
 • vizuális komfortunk egyik legnagyobb befolyásoló tényezője a fény.

 

A Lindab professzionális szellőző rendszerei teljes és részleges szellőztetésre, álmennyezetben, padlóban, födémben, vagy padlásterekben egyaránt kialakíthatók.

A készülékek a beüzemelésétől kezdődően, napi 24 órában folyamatosan, huzatmentesen, állandó hőmérsékletet tartva maximális fordulaton is mindössze 40-44 decibeles zajszintjükkel folyamatosan biztosítják a friss, tiszta, szűrt levegőt.

A szellőző rendszer enteriőrben megjelenő Lindab Airy dekor légszelep, előlapja a vizuális komfort igényt is maximálisan kielégíti, hiszen ötféle alapszínével, egyedi színre festhető változatával, valamint változatos formáival bármilyen belsőépítészeti designhoz tökéletesen igazodik. 

 

#Lindab #beltérikomfort #szellőztetés #szellőztetőrendszer #egészségesépület #egészség #allergia #asztma