Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Hatékony páramentesítés hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel

Nem jó, ha alacsony, de az sem, ha túl magas: otthonunk páratartalma több tényezőtől függ. A hatékony páramentesítés pedig nem csak esztétikai kérdés - egészségünk miatt is foglalkoznunk kell vele.  

Az ablakokon megjelenő nedvesség, vagy a fürdőszobai tükörre rajzolt figurák “hosszú élete” láttán sokan vállat vonnak, mondván, hogy a páralecsapódás az életünk természetes velejárója. De ha a páratartalom túl magas vagy túl alacsony, az hosszabb távon egészségünkre is hatással lehet: befolyásolhatja többek közt hőérzetünket, alvásminőségünket. Illetve Joseph G. Allen, a Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Iskolájának docense és az Egészséges épületek program igazgatója tanulmányában azt hangsúlyozza, hogy a 40-60%-os relatív páratartalom fenntartása a Covid-19 és egyéb vírusok elleni védekezésben is fontos szerepet játszhat. Ha ugyanis ennél szárazabb a levegő, az elősegítheti a vírusok mozgását a levegőben.  

Ha viszont a páratartalom túl magas, megjelenik a penészgomba, amelynek komoly kihatása lehet az egészségünkre: belégzése miatt nyálkahártya-irritáció, fejfájás, fáradtság és koncentrációs zavarok léphetnek fel. Aki érzékeny a penészgombára, annál már minimális mennyiség is kiválthatja a problémákat, így - bár mindenkinél fontos -, náluk különösen lényeges, hogy tegyenek a pára és a penész ellen. De mitől függ, mennyire párás az otthonunk, és mit tehetünk ellene? A lehetséges okoknak és megoldásoknak jártunk most utána. 

Mi minden befolyásolhatja otthonunk páratartalmát? 

  • A fürdés, a főzés, teregetés, vasalás gyakorisága mellett az is hatással lehet a páratartalomra, hogy például van-e akváriumunk.  
  • Az épület szerkezetéből adódó hibákból adódóan is megváltozhat a páratartalom. Ilyen lehet például, ha a tető beázása vagy az ingatlan alulról történő felázása miatt nedvesség jut a belső terekbe. 
  • Ne feledjük az ablakok, ezáltal a tömítés szerepét sem. A túlzott szigetelés egyfajta dunsztba zárja a belső tereket, amelyek nem szellőznek jól, ez pedig egyenes utat ad a párának és a penészedésnek. 
  • A belső páratartalom nagyon függ a gépészeti berendezésektől is, mint például a fűtés. Sokan a régi praktikát követve még ma is radiátorra tett vizes edénnyel akarják segíteni a páratartalom emelkedését. 

Mit tehetünk a hatékony páramentesítés érdekében? 

Sokan a többórás szellőztetést gondolják megoldásnak, de ez sem feltétlen működik. Egyrészt nem mindenki tudja ezt megoldani (sem az éghajlat, sem a biztonság miatt), másrészt pedig a kinti levegő sem biztos, hogy tiszta. Gondoljunk csak a belvárosi vagy forgalmas utak közelében lévő otthonok szellőztetésére, ahol a csendesebb órákban sem jut elég tiszta levegő a beltérbe.  

 

Felmerülhet még a légkondícionáló vagy egy páramentesítő berendezés is. De míg előbbinél az a probléma, hogy hűtve szárítják a levegőt, kivezetve a helyiségből a kondenzátumot, utóbbi sem mindenkinél válhat be. A páramentesítő készülékeket kisebb alapterületre ajánlják, vagyis inkább egy-egy szoba, mint egy teljes lakás vagy családi ház levegőjének tisztítására. A víztartályukat rendszeresen üríteni kell, ami plusz odafigyelést és teendőt jelent. Emellett, ha nem figyelünk eléggé, könnyű “mellényúlni” is egy-egy ilyen géppel: némelyik viszonylag hangos, vagy sokat fogyaszt.  

 Az egész épületre kiterjedő, hatékony megoldást a szellőztetőrendszerek jelenthetik, amelyek a páramentesítést is megoldják azon túl, hogy gondoskodnak a megfelelő légcseréről.  

Hogyan működik egy modern szellőztetőrendszer?  

A berendezés a mennyezetbe vagy a padlóba épített csöveken át elszívja a nedvességgel teli levegőt a párás helyiségekből, mint a konyha, fürdőszoba, mosókonyha. A levegő egy kompakt légkezelő gépbe kerül, majd szűrőkön át ki a szabadba. Innen a kültéri  levegő szintén a szellőztetőgépbe érkezik egy oldalfali rácson keresztül. A szellőztetőgép megszűri a friss levegőt, majd a távozó használt levegő visszanyert hője felmelegíti, és ezt a felmelegített, tiszta levegőt fújja be a rendszer az épületbe. A légcsere automatikusan történik, de Ön is szabályozhatja igénye szerint a levegő mennyiségét. A modern szellőztetőrendszerek segítségével a felesleges nedvesség is távozik a levegőből, segítve mind a berendezés és a falak épségének megőrzését, mind egészségünk védelmét. 

 

Inspirálódjon az egészséges beltéri komfortról, a szellőztetőrendszerek előnyeiről és az energiahatékony megoldásokról a légtechnikai lakossági blogbejegyzéseinkből! 

Források: 

https://delos.com/blog/5-ways-that-indoor-humidity-impacts-your-health/  

https://www.envirovent.com/help-and-advice/why-ventilate/indoor-air-quality/dehumidifiers-vs-home-ventilation/