Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Tűzvédelmi megoldások a Lindabtól

Idén tovább bővült a Lindab tűzvédelmi megoldásainak termékköre. Ennek apropóján bemutatjuk a teljes termékkínálatunkat, melyet két nagyobb csoportra osztunk: Hő- és füstelvezető rendszer illetve Tűzcsappantyúk.

Hő- és füstelvezetés

-        Kör és négyszög keresztmetszetű önálló tűzszakaszban alkalmazható hő- és füstelvezető légcsatorna.

-        Önálló tűzszakaszban alkalmazható füstcsappantyú és füstzsalu.

-        Több tűzszakaszon áthaladó hő- és füstelvezető hálózatban alkalmazható füstcsappantyú és füstzsalu.

A hő- és füstelvezető légcsatorna kiszolgálhat önálló tűzszakaszt illetve több tűzszakaszon is áthaladhat. Míg előbbinél csak állékonysági (E) követelményt kell teljesíteni, addig az utóbbinál szigetelési képességet is igazolni kell (EI).

A légcsatorna szabvány szerinti maximális mérete Ø1000 mm illetve 1250 x 1000 mm, ennél nagyobb méret csak abban az esetben kaphat CE jelölést, ha az adott méretű légcsatornát tesztelik le. A rendszer fontos részei a kiegészítők, a hőtágulás felvételére alkalmas kompenzátorral, függesztőkkel.

CE minősített légcsatorna méreteink

Beépítés

Kör keresztmetszet Ø1000 mm-ig

horizontális

Négyszög keresztmetszet 1250 x 1000 mm-ig

horizontális és vertikális

Négyszög keresztmetszet 1900 x 1700 mm-ig

horizontális

 

Az alábbi ábrán jól beazonosíthatók a tűzszakaszokban a sárgával jelölt önálló tűzszakaszos (single) illetve a pirossal jelölt több tűzszakaszos (multi) rendszerek:

A füstcsappantyúk vezérelhetősége alapján megkülönböztetünk ún. AA, azaz automata aktiválású füstcsappantyút, melynek az a feladata, hogy tűz esetén nyisson ki és megadott ideig megmaradjon az állékonysága. A HOT400/30 és az MA típusok esetén a csappantyúk feladata nem csak a tűz esetén nyitás, hanem a tűz idején vezérelhetőség biztosítása is. Ez esetben a tűzoltó 25-30 percen belül be tudja zárni a csappantyút.

Minősítéseink

Önálló tűzszakaszos (single)

Több tűzszakaszon áthaladó (multi)

Füstcsappantyú – kör

AA és MA

 

Füstcsappantyú – négyszög

AA

AA és MA

Füstzsalu

MA

MA

 

Fontos megemlíteni, hogy a „single” típus csak az önálló tűzszakaszon belül alkalmazható, tűzszakasz határra már a „multi” kivitel szükséges!

Füstgázvezérlő csappantyú és zsalu

WXHU (single) ​

​SDJR-M (multi)

SDJR-M (multi)

 

Tűzcsappantyúk, melyek feladata a tűzterjedés elleni védelem komfort légcsatorna hálózatban.  A tűzcsappantyú tűz esetén bezár, hogy biztosítsa a tűzszakaszok elválasztására szolgáló határoló szerkezetek tűzvédelmi lezárását azokon a pontokon, melyeken áthaladtunk a szellőztető vezetékekkel.

-        Kör és négyszög keresztmetszetű tűzcsappantyú.

-        Tűzvédelmi visszacsapó betét.

Tűzvédelmi csappantyúk

WH25

WK45

FBC

Minden tűzvédelmi termék kiválasztásakor fontos a szerelési útmutató alapján eldöntenünk, hogy az adott alkalmazásra megfelelő-e a termék. Ellenőriznünk kell a tűzállóság hőmérsékletén és időtartamán kívül a beépítési módokat, füstcsappantyúk esetén a nyitás/zárási ciklusok számát, a motor vezérelhetőségét. A beépítés szempontjából fontos kérdés, hogy a faltól, födémtől milyen távol építhető be, illetve a csappantyúk egymástól való távolságát.

A tűzvédelmi rendszerek életvédelmi célokat szolgálnak. Amennyiben valamilyen kérdésben tanácstalanok vagyunk, forduljunk tűzvédelmi szakértőhöz, a termék gyártójához illetve tűzoltóhoz további információért.