Fő tartalomhoz
Lindab Logo
/frontend/shared/header/languagechooser
/frontend/shared/header/languagechooser
Belépés

5 tény a belső levegő minőségéről

Manapság sok figyelmet kap a belső levegő minősége és mind egyetérthetünk abban, hogy a belélegzett levegő igen fontos. De belegondoltak valaha is, hogy miért olyan fontos? Íme 5 tény a belső levegő minőségéről, amely megmagyarázza miért is fontos a jó belső hőmérséklet.

A jó belső levegő minőség okosabbá tesz

Nos, ez nem teljesen igaz, mindazonáltal Az irodai egészség, jólét és termelékenység és számos más jelentés szerint a jó belső levegő minőség körülbelül 10%-al képes megnövelni a teljesítőképességet. Más tanulmányok kimutatták, hogy az iskolai diákok eredményei akár 13%-al javulhatnak, ha a tanteremben jó a belső hőmérséklet. Tehát a friss levegő nem feltétlenül tesz okosabbá, viszont segít elérni a maximális teljesítőképességünket.

Időnk 90%-át beltérben töltjük

Ez a szám nagynak tűnhet, viszont ha valaki napi 8 órát dolgozik irodában és 8 órát alszik, az máris 67%. Ha ehhez hozzávesszük a főzést, evést és a társaságban eltöltött időt, akkor a 90% már nem is akkora túlzás. Tehát nem túlzunk, ha a belső levegő minőség fontosságát hangsúlyozzuk. Forrás

A belső levegő akár 50-szer szennyezettebb is lehet, mint a külső levegő

Számos írás látott már napvilágot a külső levegő szennyezettségéről, teljesen jogosan. A környezetünk a legfontosabb. Azonban kevés szó esik a belső levegő szennyezettségéről. Tanulmányok kimutatták, hogy a vegyi anyagoknak, gépeknek, ruhaanyagoknak és építőanyagoknak köszönhetően a belső levegő akár 2-50-szer szennyezettebb is lehet, mint a külső levegő.

Sok levegőt használunk

Tudjuk, hogy ami a szervezetünkbe jut, az hatással van a testünkre, akár jó, akár rossz értelemben. Jól megfigyelhető, hogy sokkal jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és iszunk. De belegondolt már abba, hogy mekkora mennyiségű levegőt használ el minden nap? Az ökölszabály szerint 1 kg ételt, 3 kg vizet és 30 kg levegőt fogyasztunk el naponta.

Szellőztetett már ma?

Lakóépületek minimális szellőzéséről szóló, tizenöt országra kiterjedő felmérés szerint a légcsere átlagos értéke 0,5 1/h. Ez azt jelenti, hogy a belső levegő felét friss levegőre kell cserélni minden órában, más szóval az összes levegőt le kell cserélni naponta 12-szer. Ez az épület és az emberek jólétét is szolgálja. Az állott levegő kondenzációt és penészedést okozhat az épületben, valamint fáradtságérzetet, fejfájást és koncentrációzavart a benntartózkodók számára. A régi időkben ez nem volt jelentős probléma. Napjainkban viszont az energiafogyasztás csökkentése miatt egyre nagyobb hangsúly helyeződik az épületek szigetelésére és légtömörségére, ezért egy jól működő szellőzőrendszer nélkül szinte lehetetlen elérni a megfelelő légcserét.

Írta Torbjörn Bruzelius, 2015. október 21.