Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

5 tény a belső levegő minőségéről

 

Manapság sok figyelmet kap a belső levegő minősége és mind egyetérthetünk abban, hogy a belélegzett levegő rendkívül fontos. De belegondoltak valaha is, hogy miért olyan fontos? Íme 5 tény a belső levegő minőségéről, amely megmagyarázza miért is fontos a jó belső komfort.

1. Időnk 90%-át beltérben töltjük

Ez a szám nagynak tűnhet, viszont ha valaki napi 8 órát dolgozik irodában és 8 órát alszik, az máris 67%. Ha ehhez hozzávesszük a főzést, evést és a társaságban eltöltött időt, akkor a 90% már nem is akkora túlzás. Tehát nem elhanyagolható, hogy a belső levegő minőségének kiemelt fontosságát hangsúlyozzuk. Forrás

2. Sok levegőt használunk

Tudjuk, hogy ami a szervezetünkbe jut, az hatással van a testünkre, akár jó, akár rossz értelemben. Jól megfigyelhető, hogy sokkal jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és iszunk. De belegondolt már abba, hogy mekkora mennyiségű levegőt használ el minden nap? Az ökölszabály szerint 1 kg ételt, 3 kg vizet és közel 30 kg levegőt fogyasztunk el naponta.

3. A belső levegő jó minősége növeli a teljesítőképességet

Az irodai egészség, jólét és termelékenység című, és számos más tanulmány szerint a belső levegő jó minőség körülbelül 10%-kal képes megnövelni a teljesítőképességet. További tanulmányok kimutatták, hogy a diákok iskolai eredményei akár 13%-kal javulhatnak, ha a tanteremben jó a belső hőmérséklet és levegőminőség. Tehát a tiszta, friss levegő segít elérni a maximális teljesítőképességünket.

4. A beltéri levegő akár 50-szer szennyezettebb is lehet, mint a külső levegő

Számos írás látott már napvilágot a külső levegő szennyezettségéről. Teljesen jogosan, hiszen a környezetünk az egyik legfontosabb. Azonban kevés szó esik a belső levegő szennyezettségéről. Tanulmányok kimutatták, hogy a vegyi anyagoknak, gépeknek, ruhaanyagoknak és építőanyagoknak köszönhetően a belső levegő akár 2-50-szer szennyezettebb is lehet, mint a külső levegő.

5. Naponta 12-szer kellene szellőztetni

Lakóépületek minimális szellőzéséről szóló, tizenöt országra kiterjedő felmérés szerint a légcsere átlagos értéke 0,5 1/h. Ez azt jelenti, hogy a belső levegő felét friss levegőre kellene cserélni minden órában, azaz az összes levegőt le kellene cserélni naponta 12-szer. Ez az épület és az emberek jólétét is szolgálja. Az állott levegő kondenzációt és penészedést okozhat az épületben, valamint fáradtságérzetet, fejfájást és koncentrációzavart a benntartózkodók számára.

A régi időkben ez nem volt jelentős probléma. Napjainkban viszont az energiafogyasztás csökkentése miatt egyre nagyobb hangsúly helyeződik az épületek szigetelésére és légtömörségére, ezért egy jól működő szellőztetőrendszer nélkül szinte lehetetlen elérni a megfelelő légcserét.

 

 

#szellőztetés #jóbeltérikomfort #levegőminőség #szellőztetőrendszer

Szerző:  Torbjörn Bruzelius /2015. október 21./