Étterem
Az éttermekben a szellőztetés alapvető fontosságú a kellemes és élvezetes étkezési élmény megteremtéséhez. Esztétikai és funkcionális szempontból is jelentős szerepe van. A megfelelő szellőzés gondoskodik a jó beltéri levegőminőségről azáltal, hogy eltávolítja a konyhai szagokat, a füstöt és a túlzott páratartalmat, így friss és kellemes légkört biztosít a vendégek számára.
Emellett a jól megtervezett szellőzőrendszerek diszkréten illeszkednek az étterem belső kialakításához, fokozva annak vizuális összhatását.
Az akusztikai szempontok szintén fontosak, hiszen a hatékony szellőzés a zajszint csökkentésével hozzájárul ahhoz, hogy a vendégek zavartalanul beszélgethessenek.
Egy jó szellőztetőrendszer tehát hozzájárul a vonzó és kényelmes környezetet megteremtéséhez, ezáltal a nagyobb vendégélményhez.
Befúvók
Ajánlott befúvók
Ajánlott befúvók a konyhában
Alacsony impulzusú befújt levegő esetén a hűtött levegőt kis sebességgel juttatjuk be a térbe a mennyezetre vagy falra szerelt légbefúvókon keresztül. Ennek köszönhetően a friss levegő részben kiszorítja a szennyezett levegőt a helyiségből. Az ilyen típusú levegőbefújásra jellemzően akkor van szükség, amikor a környezetvédelmi vagy egészségügyi előírások megkövetelik, hogy a kifúvott levegőt (pl. vegyifülkékből, elszívóernyőkből vagy más elszívó rendszerekből) friss levegővel pótolják. Ez gyakran akár 50-szeres légcserét is eredményez óránként.

VakVarjú Buda, Budapest
Konyhai elszívó légcsatorna hálózat
A konyhai páraelszívás az éghető szennyező anyagok, nevezetesen a zsír jelenléte miatt különleges tűzveszélyt jelent. Az olyan konyhai elszívó légcsatornák, amelyek több tűzszakaszon haladnak keresztül a kültér felé vezető útjuk során, ki vannak téve annak a veszélynek, hogy ezekben a szakaszokban tűz keletkezik. Ez magán a konyhai téren kívül van. Az aggodalom az, hogy a tűz eléri a konyhai csővezetékeket, amelyek áthaladnak a tűzszakaszokon, és a csővezetékben lévő zsír meggyullad.