Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Esztétikus légtechnikai megoldásokkal újult meg a VakVarjú étterem

Idén februárban kétszáznégyzetméternyi vendégtérrel, hetven négyzetméteres modern konyhával nyitott újra a közel 9 hónapos felújítás és a bővítés után Újbudán a VakVarjú Buda étterem. A felújítás keretében modernizálták a kertvárosi hangulatot árasztó vendéglőt és az 1900-as évek elején emelt épülethez egy 414 négyzetméteres acélszerkezetű, lapostetős részt toldottak hozzá. A bővítéssel az étterem közel kétszer annyi vendéget tud fogadni, mint korábban.
A beruházás során korszerűsítették az épületgépészetet is, ennek részeként új légtechnikai rendszert alakítottak ki. A kivitelezést végző Klíma-Max Kft. a szellőztetőrendszer kialakítása során a designt és a funkciót fókuszba helyezve Lindab megoldásokat alkalmazott a vendégtérben, a konyhában, az back office részeken.

Friss levegő a vendégtérben és a konyhában

Egy étterem esetében a légtechnikai rendszer professzionális kialakítása, legalább olyan súlyú kérdés, mint az étlap összeállítása, alapvetően meghatározza a vendégélményt. Az étterem vendégterébe légbefúvó egységek juttatják be a tiszta, friss, pormentes és megfelelő hőmérsékletű levegőt. Míg a konyhából elszívó egység vezeti ki a forró, párás zsíros levegőt és szagokat, ám közben a rendszernek gondoskodnia kell a helyiség megfelelő levegő utánpótlásról is. Az étterem konyha részében Lindab PKY átszellőző frontlapot helyezett a kivitelező. Ezt a diszkért megjelenésű Lindab terméket, olyan helyeken alkalmazzák, ahol a levegőt álmennyezet felett kell elszívni és megfelelő szabad keresztmetszetre van szükség, amin a levegő áthaladhat.

Lindab résbefúvók a kiváló komfortérzetért

A szellőztetőrendszer látható elemeinek a tökéletes funkció mellett illeszkedniük kell a vendégtér enteriőrjébe. A Lindab befúvók designos kialakításuknak köszönhetően, remekül passzolnak a VakVarjú étterem múlt század polgári hangulatát, a burkolatok valamint a rejtett fények révén a modernitást ötvöző belső terébe. A technológiai megoldásuk révén a befúvók huzathatás nélkül juttatnak friss levegőt a helyiségbe.

A VakVarjú vendégterébe többek között az esztétikus, egyedileg állítható fúvókákkal rendelkező kör alakú Lindab NC 19-es befúvó került. A terméktípus számos színben, kör és négyzetes kialakítással is elérhető. A berendezés előnyei között a szemenkénti állíthatóságon kívül, kiemelendő a működésének alacsony zajszintje, valamint az, hogy a hűtött levegő vízszintes befúvására is alkalmas. Így a termék kiváló légáramlást biztosít a helyiségben, amely növeli a vendégek komfortérzetét. 

Emellett a többféle színben elérhető Lindab LTD résbefúvót is beépítették a vendégtérbe. A minimális zajszinttel, és állítható irányú légáramlással működtethető résbefúvók közül a hagyományos egyenes mellett a különlegesebb, az étterem enteriőrjéhez passzolva a sarok kialakítású modell is beépítésre került. Ez a típusú résbefúvó nagy és kis légmennyiség befúvására is alkalmas.

 

 

VakVarjú étterem, Budapest

 

Szintén a vendégtérben a Lindab AL fixlamellás rácsok segítik a megfelelő szellőzést. Ez a rugalmasan, számos rögzítési opcióval alkalmazható termék, kiváló megoldás valamennyi épület és helyiség szellőztetésénél. Számos keret és rács kombinációval elérhető, illetve

A back office helyiségekben a Lindab CRL kör alakú anemosztátokat alkalmazta a kivitelező, amely befúvásra és elszívásra is használható. A befújt levegő irányának - függőleges és vízszintes - változtatásával a felhasználó hideg és meleg levegőt juttathat a helyiségbe.

A funkció mellett a design kiemelten fontos szerepet játszott az étterem felújítása során a szellőztetés látható részeinek termékválasztásánál. A Lindab befúvók esztétikus és minőségi megjelenésének köszönhetően a belső terekben előszeretettel alkalmazzák azokat.

Minőségi akusztika a tökéletes komfortért

A Lindab Akusztikai termékei a szakmában is nagy elismeréssel bírnak, hiszen saját akusztikai laboratóriumában kimért pontos számítások alapján korszerű technológiák alkalmazásával zajlanak a termékfejlesztések. Így kiváló minőségű akusztikai megoldásokkal segítik a tervezőket és kivitelezőket, hogy a legcsendesebben működtethető szellőztetőrendszert valósíthassák meg. A VakVarjú Étteremben 160 mm átmérőjű, végponti elemek elé SLU hangcsillapítókat telepítettek.

Megfelelő mennyiségű friss levegő

A VakVarjú étterem légcsatornájába négyszög és kör keresztmetszetű szabályozókat is beépítettek, amelyek gondoskodnak arról, hogy az épületben elegendő friss levegő legyen. A rendszer megbízható és hatékony működtetését szolgálja a horganyozott acélházból gyártott CAR visszacsapó szelep, ez a ventilátor leállásakor automatikusan elzárja a szelepet. A Lindab Safe kör légcsatorna rendszer kiegészítők széles tárházával és a magas minőséget igazoló Eurovent tanúsítvánnyal rendelkezik. DRU és a DTBU szabályozókat alkalmaztak a projekt során. Előbbi modell 0-90 fokban állítható szeleplapját úgy alakították ki, hogy minimális legyen a zajkeltése. Ráadásul a perforáció nélkül kifejlesztett szabályozó a kialakítása révén, nehezen szennyeződik.

Szoftveres támogatás a tervezők számára

A Lindab Quick Selection Tool /LindQST®/ egy gyorsan, könnyen használható és rugalmas online eszköz a kivitelező szakemberek, gépész és építész tervezők számára mindennapi munkájuk tmogatására. A LindQST® segít a helyes anemosztát, klímagerenda, hangcsillapító és tűzcsappantyú kiválasztásban és megfelelő dokumentálásban, emellett az optimális ventilátor is kiválasztható, vagy akár automatika kapcsolási vázlat is könnyen elkészíthető. Továbbá könnyen beilleszthetők és szimulálhatók az ICS termékek egy helyiségben. Természetesen a kiválasztott termékek és számítások dokumentálhatók. 

 

Örömünkre szolgál, hogy minőségi temékeinkkel és megoldásiankkal egy stílusos étterem felújításához járulhattunk hozzá! 

Fotók: Erdei Mihály / Magyar Építők