Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Pakson is bevált a Lindab SBS Maxi

A Lindab SBS Maxi csarnokrendszeréből építtetett raktárakat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

A tervezési-művezetői munkálatokat a Kern és Klenk Építészeti Bt. munkatársai végezték. A cég egyik vezetője, Klenk Csaba beszélt a megvalósításról.

Milyen funkció ellátására kellett csarnokot tervezniük?
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tervezési pályázatot írt ki három raktárépület építésére. Mivel ezekben gépészeti alkatrészeket kívántak tárolni, szigeteletlen csarnokok építésében gondolkodtunk. A pályázatban könnyűszerkezetes megoldást írtak ki. Ennek a technológiának a költségei ugyanis nem nagyobbak, mintha hagyományos építőanyagokat alkalmaznánk, viszont a szárazépítésnek köszönhetően sokkal gyorsabb az építés. Így - egyebek mellett - a rövid határidő miatt is csak a fémszerkezetű csarnokok jöhettek szóba.
Az Önök irodája nyerte el a munkát. De ki döntött arról, hogy a Lindab szállítsa a csarnokokhoz szükséges alkatrészeket?
A tervezésen és a kivitelezés művezetésén túl a feladataink közé tartozott, hogy konkrét gyártókat is megnevezzünk, bekérjük tőlük a pontos műszaki paramétereket, a garanciákat és természetesen a pontos árajánlatot. Az előírásoknak megfelelően három szállító küldte el az anyagát. Az egyikük a Lindab volt. A beérkezett információk alapján a döntést a megrendelő hozta meg, olyan összetett szempontrendszer figyelembe vételével, amely tekintettel volt a tartósságra, a szavatosságra, a kivitelezés gyorsaságára, a műszaki paraméterekre és az árra. Ezek alapján a Lindabot tartották a legmegfelelőbb partnernek.
A cégük már korábban is dolgozott a Lindabbal?
Paksi székhelyű építésziroda lévén igen sokféle feladatra kapunk megbízást. Többek között foglalkozunk irodák, középületek, ipari csarnokok tervezésével is. Az egyik munkánk során egy irodaház esetében az emeletráépítést a Lindab Construline rendszerével javasoltuk megoldani. Szakmai berkekben természetesen jól ismertek a cég innovatív rendszerei, de nekünk ez az első olyan közös projektünk, ahol kizárólag a Lindab által biztosított alkatrészekből álmodtunk meg önálló épületeket.
Milyen méretekkel jellemezhetők a megvalósult csarnokok?


A legnagyobb csarnok 24x36 méter alapterületű.  A gerincmagasság 8,7 méter, a vállmagassága pedig hat méter. A méretekből is láthatjuk, ez az ún. nagy csarnokok kategóriájába tartozik, ahol a jelentős méreteknek és terhelésnek megfelelő Lindab Systemline rendszert kellett alkalmazni.
A másik két épület esetében ennél kisebb, 15 méter alatti fesztávolságokkal, illetve 6,4 méter alatti vállmagasságokkal kellett számolnunk. Éppen ezért egy olyan rendszert lehetett alkalmazni, amit a Lindab szakemberei a BME-vel közösen fejlesztettek ki. Ez az SBS Maxi csarnokrendszer, melynek alapelve, hogy a Lindab által gyártott vékonyfalú, tűzihorganyzott, nagyszilárdságú acél profilok gyártási, szerelési és tervezési lehetőségeit felhasználva egy a lehető leggazdaságosabb konstrukció álljon össze. A főtartó keretek dupla C-profilból (C250, C300, C350) kialakított oszlopokból és gerendákból állnak. A keretek síkbeli merevségét a keretsarkokba elhelyezett könyökrúd, illetve nagyobb igénybevétel esetén vonórúd biztosítja.
A másodlagos teherviselő elemek, a tetőszelemenek, falvázgerendák szintén a Lindab által gyártott C profiból készülnek.
Az SBS Maxi keretszerkezet egyedileg megtervezhető, ugyanakkor a gyakorlatban előforduló, konkrét méretek esetére a Lindab típuskereteket dolgozott ki.
A típuskeretek főbb jellemzői:
·         Fesztáv: 9,0 - 12,0 - 15,0 - 18,0 m
·         Szerkezeti vállmagasság: 3,0 - 4,5 - 6,0 m
·         Tetőhajlás: 15 fok
·         Főtartók kiosztása: 3,0 - 4,5 - 6,0 m
 
Az általunk tervezett épület is mutatja, hogy bár a fesztávolság korlátozott, a hasznos alapterület ennek nem látja kárát, hiszen a hosszúság – mint az esetünkben is – elérheti a harminc métert. Az így kialakított struktúra kisebb anyagigényű - nem is beszélve az árról.
A legkisebb SBS Maxi csarnokkal – amelynek hossza csak 14 méter – egy speciális épületet alakítottunk ki. Adott volt két, szintén fémszerkezetű, régebbi építésű csarnok. Ezek közé kellett beépítenünk egy olyat, a burkolás és a szelemenrendszer csatlakoztatásával, amely fedett kapcsolatot teremt a kettő között, de az oldala nyitott. Ez egy ún. manipulatív tér, ahol a dolgozók egy tetőzet alatt tudják fogadni, előkészíteni a műhelyhez érkező gépeket, alkatrészeket.
Milyen volt az első munkájuk a Lindabbal?
Mint az eredmény is mutatja, igen konstruktív. Nagyon együttműködőek voltak már az árajánlat adás szakaszában is. A dokumentáláshoz komplett 3D modelleket később professzionális gyártmányterveket biztosítottak. Mivel az SBS-hez eleve speciális csomóponti kialakítások tartoznak, azokat nem kellet újra „felfedeznünk”, csupán a helyi méretekre és viszonyokra adaptálni. A méretre gyártott szállítmányok mindig időben érkeztek, egyértelmű jelölésekkel.  A kivitelezőknek nem volt más dolguk, mint összecsavarozni az alkatrészeket.
Így utólag mind beruházói, mind tervezői, mind pedig kivitelezői oldalról is elmondható, hogy a Lindab csarnokrendszerek segítségével ideális megoldásokat sikerült kialakítani mindhárom épület esetében.