Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Tényleg a borotvakrém a megoldás a tükör párátlanítására?

Nemrég az egyik barátom azt kérdezte tőlem, “Johan, hogyan tudnám elkerülni, hogy zuhanyzás után lepárásodjon a tükröm? Már elegem van abból, hogy folyton törölgetem vagy arra várok, hogy elpárologjon!” Elkezdtünk keresgélni a Google-ön és számos praktikát találtunk a fürdőszobai tükör zuhanyzás utáni páramentesítésére.

A találatok között volt borotvakrém, ecet, gépkocsivax és más anyagok felvitele a tükörre, fűtőszál felszerelése a tükör hátuljára és hajszárítóval történő elpárologtatás is.

Ezekkel a praktikákkal ugyan letisztíthatja a tükrét, de sokkal nagyobb problémát is okozhat. Bár megpróbáltam a barátomnak “gyors megoldást” találni, rá kellett jönnünk, hogy a párás tükör annak az egyértelmű jele, hogy nem megfelelő a szellőzés a fürdőszobájában.

Beszéltem Jan Hesellel, aki a lakásszellőztetés felelőse a Lindabnál. Azt mondta, “a barátod párátlaníthatja a tükrét borotvakrémmel vagy bármilyen más módszerel, de mi lesz a fürdőszoba többi részével? A nedvesség nem fog eltűnni a falakról és a mennyezetről attól, hogy tiszta a tükröd. A nagymennyiségű pára egyéb problémák (pl. korhadás, penészedés, kártevők) megjelenéséhez vezethet. Ha 15 perccel a zuhanyzás után is párás a fürdőszobád, akkor nem megfelelő a szellőzése. Egy megfelelően működő szellőző rendszer sokkal rövidebb idő alatt is képes párátlanítani a fürdőszobádat és hővisszanyerővel kombinálva a zuhanyodból származó energia újrahasznosításával rásegíthetsz a lakásod fűtésére. Jobb, mint kinyitni az ablakot és veszni hagyni a sok energiát.”
Ismer más praktikákat a tükör párátlanítására? Vagy bármilyen más szellőzéssel kapcsolatos praktikát? Írja meg nekünk hozzászólásában.

Írta Johan Fredriksson, 2015. szeptember 2.