Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Milyen szerepet játszik a levegőszűrés a szellőző rendszerekben?

 

A jelenlegi koronavírus-helyzet kapcsán összegyűjtöttünk néhány gyakran ismételt kérdést azzal kapcsolatban, hogy a szellőző rendszerek légszűrői hogyan tudnak hozzájárulni a biztonságos belső légállapot kialakításához, valamint a vírusok terjedésének megakadályozásához.

Az épületek szellőző rendszereinek fő feladata, hogy friss levegőt juttassanak az épület belső zárt tereibe, és elszívják a zárt helyiségekből az elhasznált levegőt. Ezzel a módszerrel tudjuk biztosítani a kívánt mennyiségű friss levegőt és a légzéshez szükséges elegendő mennyiségű oxigént. A többi befújt levegő ahhoz szükséges, hogy az illékony szerves vegyületeket (VOC), a széndioxidot, valamint egyéb kibocsátott anyagokat eltávolítsuk a zárt terekből.

A szellőző rendszerekben található levegőszűrés a szilárd és folyékony részecskék eltávolításának fizikai módszere. A különböző méretű részecskéknél több szintű levegőszűrést alkalmazunk: berendezéseink képesek megszűrni a nagyobb részecskéktől kezdve (pl. legyek, levelek), a közepes méretű részecskéken át (pl. por vagy pollen), egészen a nagyon apró méretű részecskéket is (pl. vízköd, cseppek, égésből származó részecskék), melyeken keresztül a mikroorganizmusok és a vírusok a levegőben is terjedhetnek. Ez utóbbiakat olyan HEPA és ULPA légszűrő rendszerekkel tudjuk megszűrni, amelyek nagyon kis részecskéket, például vírusokat is képesek elfogni, illetve eltávolítani azokat a befújt vagy visszakeringtetett levegőből. A szellőző rendszereken belüli levegőszűrés elengedhetetlen a tiszta levegő biztosításához. Ezért a nagy hatásfokú szűrők már több mint ötven éve alapvető részei a kórházak sebészeti helyiségeiben és a gyógyszeripari létesítményekben működő szellőző rendszereknek.

A levegőszűrők képesek eltávolítani a szellőző rendszerben található nem kívánt részecskéket, amelyek ártalmasak lehetnek az élőlényekre, különösen azokra, akiknek légzési problémákkal vagy krónikus betegséggel küzdenek. A kültéri légszennyezés fokozódásával egyre fontosabbá válik az épületek levegőszűrése. A közeljövőben várhatóan egyre több levegőszűrő rendszer kerül majd használatba, beleértve a visszakeringtetéses berendezéseket, amelyek szintén képesek lesznek eltávolítani a széndioxidot. A HEPA és az ULPA légszűrő rendszereket a legkorszerűbb technológia segítségével fejlesztették ki a levegő tisztítására.

Mely szűrők védenek hatékonyan a vírusok ellen?

A HVAC (hűtő, szellőztető és légkondicionáló) rendszerek szűrési hatékonyságát az EN 1822:2009 szabvány szerinti Általános Szűrőbesorolás határozza meg. Csak a HEPA és az ULPA szűrőosztályok rendelkeznek megfelelő hatékonysággal ahhoz, hogy visszatartsák a Covid-19 vírushoz hasonló méretű részecskéket, amelyek mérete az átlagos emberi haj vastagságának mindössze egy ezrede.



Például: A szellőző rendszerek szűrési fokozatai magas kockázatú alkalmazások esetében

A szigorú levegőtisztasági követelményekkel rendelkező helyiségek esetében a levegő szűrése több fokozatban történik. Az első fokozatban a nagyobb koszrészecskéket szűrik ki a friss külső levegőből, az utolsó szűrési fokozatban pedig a legfinomabb részecskéket távolítják el, mielőtt a levegőt bejuttatnák a helyiségbe. A HVAC rendszer összes alább bemutatott eleme, valamint a levegő-szabályozó egységek, és az Eurovent által tanúsított légcsatornák is elérhetőek a Lindab forgalmazásában. Ezeket az eszközöket vezérlőelemekkel szereltük fel az optimális rendszerteljesítmény érdekében.

A szellőztető rendszerekkel kapcsolatos általános ajánlások világjárvány esetén*

A jelenleg rendelkezésre álló legjobb bizonyítékokat és ismereteket figyelembe véve, az alábbiakban néhány általános ajánlást teszünk az épületek légkondicionáló rendszerével kapcsolatban.

  • A helyiségek biztonságos szellőzése kültéri levegővel / rendszeres szellőztetés az ablakokon keresztül (akár gépi szellőztetésű épületekben is)
  • Éjszaka és hétvégén ne kapcsolja ki a szellőzést, hanem működtesse alacsonyabb fordulatszámon a rendszereket
  • Állítsa a visszakeringtetéssel működő légkezelő egységeket 100%-ban kültéri levegőre
  • Ne változtassa meg a fűtési, hűtési, és esetlegesen párásítási beállítási értékeket
  • Kerülje az ablakok kinyitását a WC-kben, ezzel biztosítva a szellőzés megfelelő irányát, illetve a WC lehúzásánál hajtsa le a fedelet
  • Fontos, hogy a karbantartási terv szerint végezze a központi frisslevegő- és elszívottlevegő-szűrő cseréjét, de közben ügyeljen az általános óvintézkedésekre, beleértve a légzőmaszkok használatát

*A fent említett rövid összefoglaló az épületgépészeti rendszerek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlati intézkedésekről szól, amely a 2020. április 3-án kiadott REHVA útmutató alapján készült. A frissítésekért és egyéb információkért, kérjük, látogasson el a REHVA honlapjára.