Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Milyen el nem ismert hősök óvják egészségünket?

Annyira kicsik és vékonyak, amennyire csak lehet, emellett olyan gondosan el vannak rejtve, hogy senki nem veszi őket észre. Mindazonáltal folyamatosan óvnak minket otthonunkban és munkahelyünkön attól, hogy szennyezett levegőt lélegezzünk be.

Mivel nincsenek szem előtt, ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni karbantartásukról. Esetleg elfeledkezünk arról, hogy kicseréljük őket, ha már túlságosan elhasználódtak. Amellett, hogy rendkívül pozitív hatással bírnak egészségünkre, amikor megfelelően működnek, ha nem cseréljük ki az elhasználódott darabokat, akkor ez a hatás igen negatívvá válik mind a villanyszámlánk, mind pedig a belső levegő minőségének tekintetében.
 
 De mik is ezek a kicsi, nélkülözhetetlen és elfeledett alkotórészek? Nos, ezek a légszűrők. Mélyen elrejtőzve szellőzőrendszereinkben. Ezek a bátor apró katonák éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy megóvjanak minket attól, hogy szennyezett levegőt lélegezzünk be, és biztosítják számunkra a friss levegőt a belső terekben. Így segítenek nekünk, hogy egészségesek maradjunk.
 
A jobb belső komfort elérésének elengedhetetlen alkotórésze.
 
Azzal, hogy egyre nagyobb mértékben nő az energiahatékonyságra és az épületek levegőminőségére fordított figyelem, a légszűrők is egyre fontosabb szerepet kapnak. A szellőző rendszerek jobb és tisztább szűrőit biztosító legújabb irányelvet a Eurovent Európai Ipari Egyesület a Belső Klímáért (HVAC), Folyamathűtés és Élelmiszerlánc Hűtési Technológiák útmutatója írja le. Különös figyelem irányul a légszűrők tesztelését és osztályozását célzó új, globális ISO 16890 szabványra. A világ összes országának egyhangú szavazata alapján, a 2016. december 1-én bevezetett új szabvány globális érvényű. A szabvány elismeri a szűrők levegőminőségre és emberi egészségre gyakorolt pozitív hatását.
 
Nem meglepő, hogy az Eurovent úgy vezeti be útmutatóját, hogy rávilágít a légszűrők nélkülözhetetlen szerepére, legyen szó bármilyen fajta belső klímájú térről. Ezen túlmenően kifejtik, hogy a légszűrőknek kiemelkedően nagy hatása van mind az épületek, mind pedig a légkezelő berendezések energetikai teljesítményére. A hatástalan szűrők használata vagy a szűrők karbantartásának és cseréjének hiánya, a nullával teheti egyenlővé annak az egész készüléknek az energiamegtakarítását, amelyikben ezek a szűrők vannak.

Például a légáramban található szűrők légellenállást okozhatnak. Ebből adódóan a nyomásesés fogja meghatározni az energiaigényt, mivel a ventilátornak, amely a levegőt biztosítja úgy kell dolgoznia, hogy fenntartsa a szükséges nyomást. Minél porosabb a szűrő, annál nagyobb a nyomásesés. Természetesen ez nagyobb energiaigényt von maga után, a ventilátorok megnövekedett energiafogyasztása pedig a költségek növekedésével jár. Kijelenthető, hogy 1 Pa-nyi nyomásesés-növekedés 1 EUR-val növeli az energiaköltségeket.
 
A tájékozottság hiánya

Amíg a szűrők egészségre és energiafogyasztásra gyakorolt hatása közismert a szűrőt gyártók körében, nem ez a helyzet vevőik, végfelhasználóik és (különösen) a jogalkotók körében. A Eurovent Útmutatójának célja, hogy áthidalja ezt a szakadékot és tudatosítsa a szűrők fontosságát.
 
 
Írta: Egon Venko, 2017. április 27.