Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Ismeri a szabványokat? Útmutató a szellőztető légcsatornákra vonatkozó szabványokhoz

Számos szabvány létezik az építőipar minden területén és könnyű elveszni a különböző szabványokat jelölő kódok sűrű erdejében. Ebben a bejegyzésben röviden bemutatjuk a szellőztető légcsatornákra vonatkozó különböző szabványokat, hogy könnyebben navigálhasson a szabványok erdejében.

Mi célja a szabványoknak?

A szabványok olyan dokumentumok, amelyek elengedhetetlenek a céloknak megfelelő termékek vásárlásához és eladásához, valamint lehetővé teszik annak meghatározását és mérését, hogy a termékek jók vagy rosszak. Létfontosságúak az esetlegesen magasabb szintű törvények megalkotásához és megmutatják, hogy a követelmény belül vagy kívül esik a tűréshatáron.

Az alábbi szabványok CEN szabványok (Európai Szabványügyi Bizottság). Valamennyi európai országban alkalmazzák őket és felülbírálják az országos szabványokat, ha azonosak a hatályuk alá tartozó műszaki területek. A CEN felett áll egy nemzetközi szabványosítási szervezet, az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet). Ebben a hierarchiában az ISO felülbírálja a CEN-t. Minden ilyen tevékenység aprólékosan szervezett és valamennyi munka igen átlátható minden ország és vállalat számára, nyilvános vizsgálatokkal és szavazásokkal. Ennek az a hátránya, hogy a munka menete nem mindig a leggyorsabb, de remélhetőleg mindig minőségi.

A szabványok

Kör és négyszög keresztmetszetű légcsatornák méretére, szilárdságára és tömörségére vonatkozó szabványok

Termék Méretek Szilárdság és tömörség
EN 1506 EN12237
EN 1505 EN 1507


Légcsatornák felületének mérése - EN 14239

Egy légtechnikai rendszer szivárgásának pontos meghatározásához szükség van a légcsatorna hálózat teljes felületére. Az EN 14239 szabvány meghatározza, hogyan kell megfelelően megmérni a légcsatornák felületét. A szabvány azonban nem alkalmazható egyes rendszerelemek légtömörségének a teszteléséhez, amire az EN 15727 vonatkozik.

Légcsatornák és légcsatorna elemek tömörségének osztályozása és tesztelése - EN 15727

Egy légtechnikai rendszer esetében a jó energiahatékonyság eléréséhez létfontosságú a légtömörség. Ezt már tárgyaltuk egy másik bejegyzésben. Az EN 15727 szabvány meghatározza, hogyan kell tesztelni az egyes műszaki termékek légtömörségét. Tehát nem csak levegő szállítására szolgáló rendszerelemekét. Például hangcsillapítók, szűrőházak, zsaluk és ventilátorok.

Zsaluk és szelepek aerodinamikai tesztelése - EN 1751

A zsaluk és szelepek megakadályozzák vagy szabályozzák a levegő áramlását a légcsatornában. Beállításuk történhet kézzel vagy automatikusan. Az EN 1751 szabvány meghatározza a szükséges szilárdságot és légtömörséget a zsalulevelek között. A burkolat légtömörségét a fent említett, EN 15727 - Légcsatornák és légcsatorna elemek tömörségének osztályozása és tesztelése szabvány szerint kell mérni.

Légcsatorna hálózat tisztasága – EN 15780

A légtechnikai rendszerekben az idő múlásával összegyűlik a por és a szennyeződés, ami egészségtelen belső légállapotot eredményez. A rendszer rendszeres tisztítása nélkül megnő a baktériumok és a penész elszaporodásának kockázata. Az EN 15780 szabvány meghatározza, hogy hogyan és milyen gyakran kell kitisztítani a rendszereket.

Légcsatornarendszerek karbantartása- EN 12097

A rendszereknek a fentiek szerinti ellenőrzéséhez és tisztításához tisztítónyílásoknak kell lennie a Légcsatorna hálózatban.  Az EN 12097 szabvány meghatározza, hogy milyen sűrűn és milyen méretben kell elhelyezni ezeket a tisztítónyílásoknak.

Kör keresztmetszetű karimák méretei - EN 12220

A karimák például ventilátor csatlakoztatására szolgálnak a légcsatorna rendszerhez. Az EN 12220 szabvány meghatározza a karimák méreteit és furatait.

Szigetelőlapokkal burkolt légvezetékek - EN 13403

Egyes országokban általában szigetelőlapokból készült légcsatornákat és idomokat alkalmaznak. A szabvány meghatározza az ilyen fajta légcsatornák szilárdságát, tömörségét, kopását, horpadását, felfúvódását és mikrobiológiai tulajdonságait.

Hajlékony légvezetékek - EN 13180

A flexibilis légcsatornák olyan légcsatornák, amelyek legalább egy irányban meghajlíthatók és hosszirányban összenyomhatók. Gyakran alkalmazzák őket a légcsatorna rendszer és anemosztátok összekötésére az álmennyezet megépítését követően. A szabvány meghatározza a méreteket, a szilárdságot és tömörséget, a külső nyomásállóságot, a hajlíthatóságot és a lehajlást.

Megszerelt szellőztető rendszerek átadása - EN 12599

A szabvány pontosan megadja, hogy hogyan kell átadni a szellőztető rendszereket az épület tulajdonosának a megépítését követően, és hogyan kell mérni a szabványnak való megfelelőséget. A légcsatornákra vonatkozóan megmutatja, hogy hogyan kell a helyszínen tesztelni a rendszer légtömörségét.