Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Igényvezérelt szellőztetés a Lindabtól

Az energiatakarékos üzemeltetés kapcsán egyre többször hallott kulcsszó az igény vezérelt szellőztetés (angolul rövidítve DCV).

Itthon egyelőre kevésbé alkalmazott megoldás a változó térfogatáramú szellőztetés, azonban Skandináviában állandó térfogatárammal már nem tudják elképzelni az új légtechnikai rendszereket.

Ha azon gondolkozunk, hogy ez vajon nem túl drága-e, tegyük fel a kérdést, hogy melyik jobb, kicsit olcsóbban építeni és 20 éven keresztül drágán üzemeltetni vagy fordítva? Azaz ne csak az egyszeri beruházási költséget, hanem mindig az életciklus költséget vizsgáljuk!

A Lindab Pascal DCV rendszer jó beltéri klímát biztosít, ami nagy jelentőséggel bír a benntartózkodók közérzetében és teljesítményében. A befújt levegő mennyiségét hőmérséklet, CO2 vagy páratartalom, illetve jelenlét alapján szabályozzuk úgy, hogy optimális legyen a levegőminőség. A befúvó anemosztátok biztosítják a huzatmentes és csendes szellőzést.

Anemosztátokhoz és klímagerendás rendszerekhez is komplett automatika megoldást kínálunk a fali kezelőtől a szenzorokon át a központi egységekig. A jelenlét érzékelő helyet kaphat az anemosztátok és klímagerendák frontlapjában, a CO2 és a páratartalom érzékelőt leggyakrabban falra helyezik. A hőmérsékletérzékelő lehet fali vagy légcsatornába helyezhető változat is.

Mire van még szükségünk egy jól működő igény szerinti szellőztetéshez?

Változó térfogatáramú szabályozóra. A hagyományos vagy ultrahanggal működő Ultralink szabályozónk nagyon alacsony légmennyiségnél is precízen mér. Amennyiben 1-2 anemosztátunk van a helyiségben, célszerűbb motoros állítású MBBV dobozzal dolgoznunk. Ebben az esetben a hangcsillapítót is elhagyhatjuk. Az MBBV doboz pontos térfogatáram-szabályozást biztosít 200 Pa nyomásig, alacsony zajszint mellett.

Megfontolandó az is, hogy milyen befúvó típust választunk ahhoz, hogy kis és nagy légmennyiséggel is huzatmentesen dolgozzunk. Erre tökéletes válasz az LCP, LKP, LCC típusok, melynél kis légmennyiség esetén is kialakul a Coanda-effektus. Esztétikus befúvónk 0-100%-ig állítható légmennyiséggel, beépített jelenlétérzékelővel és/vagy hőmérsékletérzékelővel rendelkezik.


A rendszer felprogramozását a Regula Combi helyiség és Regula Master központi vezérlővel tudjuk elvégezni. A komplett rendszer segítségével a Lindab Pascal a bejövő információk alapján mindig a lehető legalacsonyabb nyomással és légmennyiséggel üzemelteti a légkezelőt.