Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Hogyan változtatja meg az IoT az épületgépészetet

Megvizsgáltuk a Dolgok internetének (IoT) és az intelligens épületeknek a kérdését!

Az elmúlt néhány év során életünk folyamatosan egyre több internet kapcsolattal rendelkező eszközzel gazdagodott. Fitnesz karkötőkkel, villanykörtékkel, ajtózárakkal és számos más olyan otthoni tárggyal, amelyeket ma már az interneten keresztül felügyelhetünk. A Gartner kutatócég becslése szerint 2016-ban 6,4 milliárd csatlakoztatott eszköz lesz jelen a világon, ez a szám 2020-ra pedig 20,8 milliárdra fog emelkedni. Korábbi bejegyzésünkben megatrendként vizsgáltuk a Dolgok internetének (IoT) és az intelligens épületeknek a kérdését, most azonban egy kicsit mélyebbre ásunk.

A távvezérlő rendszer nem újdonság, miért övezi ekkora hírverés?

Az épületek különböző funkcióit (helyileg vagy távolról) szabályozó rendszerek ma már nem számítanak újdonságnak. Hagyományosan ezeket épületfelügyeleti rendszereknek (BMS) vagy épületautomatikai rendszereknek (BAS) nevezzük. Két fő különbség van a hagyományos és a Dolgok internetét (IoT) használó rendszerek között: a költség és az adatfelhasználás.

A szélessávvú kapcsolattal együtt az érzékelők és az okos telefonok is egyre olcsóbbá válnak, így csupán képzeletünk szab határt annak, hogy mit kívánunk csatlakoztatni. Manapság már szinte bárki számára adott a lehetőség, hogy automatizálja lakókörnyezetének egyes elemeit. Természetesen egy teljes épület vagy város automatizálása valamivel összetettebb, mint egy családi házé, azonban mechanizmusa alapvetően ugyanaz. És a folyamat már el is kezdődött. Olvassa el a dél-koreai Songdo  város történetét, amely a földből nőtte ki magát intelligens várossá.

Ha az adatokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a BMS és BAS rendszerek rengeteg adatot generálnak, azonban nem képesek ezeket az adatokat olyan hatékonyan hasznosítani, mint a felhőalapú rendszerek. Egy IoT-n alapuló rendszer számos különböző forrásból képes adatokat összegyűjteni és ezek alapján, nagy integrációs projektek vagy a rendszer karbantartásához szükséges rendszerkezelők nélkül képes optimalizálni a beltéri klímát, a világítást és az energiafelhasználást.

Az okos otthonoktól az intelligens városokig

McKinsey és Társa A Dolgok internete: Mérjük fel az értékeket a hírverés mögött című jelentésében az áll, hogy habár a legnagyobb figyelmet a fitnesz karkötők és az önjáró autók lakossági szintű alkalmazása kapja, a B2B alkalmazásának potenciális gazdasági hatása ezeknél lényegesen nagyobb mértékű, $4 billió és $11 billió közé tehető. McKinsey becslése szerint az IoT-ból eredő potenciális érték 70%-át a B2B fogja adni.

Hogyan változtatja meg az IoT az épületgépészetet?

Ahogy minden technológiai változás, ez is elsősorban életmódunkban és üzleti tevékenységünkben fog végbemenni. Az építkezés és épületkezelés területén a nagyobb energiahatékonyság érdekében tett lépéseknek köszönhetően a Dolgok internete (IoT) hatalmas potenciált hordoz magában. Azok az épületgépészeti rendszerek, amelyek az elhelyezkedést, az időjárást és számos egyéb tényezőt alapul véve képesek önálló intelligens döntéseket hozni, nagy eséllyel tudják csökkenteni a költségeket és az energiafelhasználást.

Ezen felül teljesen biztosak vagyunk abban, hogy új üzleti modellek is felbukkannak majd. Az IoT alapú épületgépészeti rendszerek az összegyűjtött adatok alapján képesek lesznek megjósolni bizonyos helyzeteket és automatizált riasztásokkal figyelmeztetni az ellenőrzés és karbantartás idejére, amely így nagyban megkönnyíti az újfajta ellenőrzéseket.

Várható-e tehát forradalmasítás az épületgépészetben? Igen, és már folyamatban is van!