Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Újrahasznosított acélból készült légtechnikai termékeket vezet be a Lindab, amelyeknek 62 százalékkal alacsonyabb a környezeti hatása

A Lindab újabb lépést tesz termékei környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében. Vállalatunk újrahasznosított acélból készült légcsatornákkal bővíti a termékválasztékot. A Lindab a saját és partnerei CO2 kibocsátásának csökkentése érdekében az újrahasznosított acélt és a fosszilis anyagoktól mentes acélt választotta, mint „zöldebb alapanyagot”. A fosszilis anyagoktól mentes acél, az újrahasznosított acéllal ellentétben, még nem kerül nagyüzemi gyártásba, ennek szállítása várhatóan 2026-ban kezdődik. Az újrahasznosított acél azonban egy kiváló lehetőség arra, hogy már ma is kisebb környezetterhelésű termékeket kínáljunk.

Az acélnak, mint a légtechnikai termékek alapanyagának, számos előnye van. Hosszú élettartamú, tűzálló és minőségromlás nélkül újrahasznosítható. A hagyományos módszerekkel előállított acélnak nagy a környezeti hatása. Az acélipar a világ teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 7 százalékáért felelős. A globális klímacélok eléréséhez új, környezettudatos technológiára van szükség. A Lindabnak, mint az acél egyik jelentős felvásárlójának célja, hogy az alacsonyabb környezeti hatású acélokat teszteljék és felhasználják a nagyobb légtechnikai projektek során. A Lindab az első légtechnikai vállalat, amely újrahasznosított és fosszilis anyagoktól mentes acélból készült légcsatornákat kínál.

Az újrahasznosított acél már elegendő mennyiségben áll rendelkezésre ahhoz, hogy a légcsatornák bekerüljenek a Lindab standard termékválasztékába. Ezen termékek 75 százalékban újrahasznosított anyagot tartalmaznak, ami 62 százalékkal csökkenti az környezetre gyakorolt hatást. A vállalat az újrahasznosított acélt az ArcelorMittal európai acélművétől szerzi be, és folyamatos párbeszédet folytat más acélbeszállítókkal is.

"Az acélgyártók az utóbbi időben sokat fejlődtek ezen a téren. Szeretnénk választási lehetőséget kínálni partnereinknek, hogy hozzánk hasonlóan ők is profitálhassanak a fenntarthatóság technológiai fejlődéséből. A légcsatornák kiválóan alkalmasak az újrahasznosított és fosszilis anyagoktól mentes acélból történő gyártásra. Figyelembe véve, hogy egy nagyobb épületbe hány méternyi légcsatorna kerül beépítésre, a fenntartható légcsatornák jelentősen befolyásolják az épület általános környezeti hatását" – emelte ki Ola Ringdahl, a Lindab csoport elnök-vezérigazgatója.

A Lindab már korábban bejelentette, hogy a vállalat a világon elsőként kínál fosszilis anyagoktól mentes légcsatornákat. Az SSAB tesztszállításának köszönhetően a Lindab már a várhatóan 2026-ban induló nagyüzemi gyártás előtt hozzáférhet ehhez az alapanyaghoz. A tesztállításból kapott fosszilis anyagoktól mentes acélt kiválasztott projektekhez fogják felhasználni, mivel csak kis mennyiségben áll rendelkezésre. Az újrahasznosított acélból készült termékek azonban ezzel ellentétben folyamatosan elérhetők lesznek.

Az újrahasznosított és fosszilis anyagoktól mentes acélból készült termékek magyarországi elérhetőségéről érdeklődjön a Lindab Kft. munkatársainál!

Hivatalos sajtóközlemény:

https://www.lindab.com/about-us/about-lindab/news-and-events/news/?item_id=3281281&typeOfMedia=pressrelease

 

2023.10.29.