Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Tiszta levegő otthon - egészségünk védelméért

 

Életminőségünket nem csak látható környezetünk, a legújabb trend szerinti design, vagy a legmodernebb és legokosabb eszközök befolyásolják, hanem az olyan, szemmel nem érzékelhető láthatatlan részletek is, mint például a levegő.

Ennek fényében pedig vitathatatlan, a környezetünk védelme, vele szorosan összefügg egészségünk, illetve életminőségünk alakulásával.

Ma az esetek nagy hányadában az ipari termelés már a felelős gondolkodás mentén zajlik, azonban ez önmagában még kevés lenne az egészséges, és minőségi otthon megteremtéséhez.

Érdemes tudatosan úgy alakítani otthonunkat, hogy komfortos és egészséges környezetet tudjunk teremteni családunknak

Egészség

Az otthon levegője az egyik leginkább befolyásoló tényező, ami napi szinten hatással van életminőségünkre és egészségünkre. A legújabb kutatások kimutatják, hogy beltéri komfort a fizikai állapotunk mellett jelentős hatással van a mentális egészségünkre is. A 2022-es Healthy Homes Barometer adataiból kiderül, hogy a rossz beltéri komfort ára nemcsak a rossz fizikai-, hanem a rossz mentális egészség is, beleértve a depresszió fokozott kockázatát.

Mindemellett a tiszta, friss levegőben kevésbé leszünk fáradékonyak, jobban tudunk koncentrálni, több energiánk lesz, és egészségesebb környezetben élhetjük mindennapjainkat. 

Sajnos még mindig sokan gondolják úgy, hogy elegendő a rendszeres, napi többszöri szellőztetés és a szélesre tárt ablakok. Azonban a szakemberek, köztük az orvosok is folyamatosan hangot adnak véleményüknek, mi szerint ez ma, a megváltozott és erősen légszennyezett környezetünkben már kevés.

Az otthonok többségében átlagos lakberendezési tárgyak vannak, olyan bútorok, burkolatok, festékek és textilek, melyek hosszú időn át párologtathatják a gyártásukhoz felhasznált vegyi anyagokat, így pedig hosszú időn át tartó terhelést jelentenek a lakókörnyezetre és így közvetetten egészségre is.

A dohányfüst, a különféle háztartási tisztítószerek, aeroszolok, mind tovább rontják az otthon levegőjének minőségét.

Hasonló egészségügyi kockázattal bírnak padlószőnyegekben, ágyneműkben megbújó poratkák, illetve a hibás építészeti kivitelezés miatt megjelenő baktériumok és penészgombák, melyek legfőbb kiváltó okai a gyermekkorban már egyre gyakrabban megjelenő, krónikus légúti és asztmás megbetegedéseknek.

Ha viszont kitárjuk az ablakokat, akkor - a teljesség felsorolása nélkül - a kívülről érkező por, korom, és pollen részecskék, a szmog és a kipufogógázok óriási mennyisége lehetetleníti el életünket.

Energiamegtakarítás

Naponta szembesülünk azzal a közismert ténnyel is, hogy a rohamosan növekvő üvegházhatás, milyen káros és akár visszafordíthatatlanná váló környezeti folyamatokat generál életünkben.

Mérésekkel régóta bizonyított, az üvegházhatás kialakulásáért és annak növekedésérét jelentős mértékben felelősek a lakóépületek. Még mindig nagyon sok a rossz energiahatékonysággal bíró épület, nagyon nagy az energiapazarlás, amit a tulajdonosok elsősorban nyílászáró cserékkel, szigeteléssel és fűtéskorszerűsítésekkel oldanak meg. Bár ma már rengeteg fórumon elhangzik, még mindig sokan figyelmen kívül hagyják, hogy az így „tökéletesre” szigetelt ház ugyan energiahatékony lesz, de egészséges biztos nem.

Miért? Mert az így szinte már hermetikusan bezárt levegő nem tud mozogni, nem tud cserélődni  – csak szellőztetéssel, ami azért valljuk be, sokszor nem elegendő gyakoriságú és hosszúságú. Ezzel pedig máris utat nyitottunk a párásodás, a penészgomba és újrafestés eleve kudarcra ítélt körforgásának.

Hogyan lesz energiahatékony házban 100 %-ban tiszta a levegő?

Mivel a kiváltó okokat értelemszerűen megszüntetni nem tudjuk, hiszen még sem ülhetünk egy üres szoba közepén, a megoldást, más irányban kell keresnünk. Mégpedig úgy, hogy a már meglévő körülményeinkhez a kialakított enteriőrdesignhoz igazítva teremtjük meg a legideálisabb és legtisztább levegőt otthon falain belül.

Erre nyújtanak lehetőséget a Lindab professzionális lakossági szellőztető rendszerei, amik a nap 24 órájában garantálják a folyamatos friss és tiszta levegőt.

A Lindab Inside egy olyan környezettudatos rendszer, melynek legértékesebb tulajdonsága, hogy a tiszta levegő biztosításához újrahasznosítja a különféle elektromos háztartási berendezések, illetve a fűtés által keletkezett hőenergiát.

A működési elv a hővisszanyerésen alapul, vagyis: a helyiség fűtött / hűtött levegője a gyakori szellőztetések miatt nem áramlik ki a szabadba, hanem annak energiáját visszanyerve fűti / hűti a rendszer által beszívott friss levegőt. A rendszer beépített szűrője a kintről beszívott levegőt már eleve szűrt állapotban juttatja a beltérbe, ami pl. a pollenallergiások számára felbecsülhetetlen segítséget jelent.

A légcsatorna hálózata tetőtérben horganyzott acélcsövekből, egyszintes épületek esetében a födémben vezetett, flexibilis polietilén csövekből alakítható ki.

A  rendszer látható, designérzékeny Lindab Airy légszelepe könnyedén és harmonikusan illeszkedik bármely falszínhez, illetve enteriőrstílushoz.

Lindab Inside

A Lindab Inside rendszere egyedülálló akusztikai tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően a zajszint kifejezetten alacsony tartományban marad, esztétikai megjelenése tervezői szabadságot nyújt, míg hatásfoka tökéletes beltéri klímát biztosít. Emellett az Inside az új, és meglévő rendszerek esetében egyaránt használható.

Ahogy mára magától értetődővé vált a tiszta ivóvíz, remélhetőleg így válik természetessé rövid időn belül a tiszta levegő és az egészséges mikroklíma is otthonainkban.

 

 

#szellőztetés #szellőztetőrendszer #egészség #energiamegtakarítás #tisztalevegő

 

Forrás:

https://velcdn.azureedge.net/-/media/com/healthy-homes-barometer/hhb-2022/velux-hhb-report-2022.pdf