Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Gyárak, raktárak

Épületek, létesítmények megvalósítása mindig valamilyen céllal, bizonyos funkciók kiszolgálására történik. Ezért érdemes általánosságban összefoglalni az épületek végleges kialakítását befolyásoló legfontosabb tényezőket (a teljesség igénye nélkül):

  • építtetői igények: funkció, esztétika, várható élettartam, bekerülési és üzemeltetési (fenntartási) költség
  • szakhatósági követelmények (Európai Uniós hatályú, országos, helyi), pl. városépítészeti, beépítési szempontok
  • műszaki követelmények (építésügyi jogszabályok, rendeletek, szakmai szabványok, stb.)
  • rendelkezésre álló építőanyagok, építési termékek, technológiák
  • építési helyszínnel és kivitelezéssel összefüggő helyi szempontok (pl. talajviszonyok, időjárási ill. környezeti hatások, kivitelezési technológia és idő, gépigény, stb.)

 

Az ipari és kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára a leggyakrabban igényelt funkció a termelés, gyártás, előállítás és az üzemszerű munkavégzés során használt illetve előállított anyagok (pl. alapanyagok, készáru, eszközök, gépek, stb.) tárolása, raktározása. Mindegyik esetben alapvető követelmény az épületekkel szemben, hogy maximális mértékben biztosítani tudja a kívánt funkció folyamatos, zavartalan működését. Gyakran merül fel igény nagy belméretek (fesztávok, belmagasság) megvalósítására; nagy súlyú tömegek emelésére, mozgatására (pl. daruzott csarnokok); a közlekedési útvonalak biztosítására (pl. nagy méretű ipari kapuk) az épületen belül – ezért az ilyen jellegű épületek tervezésekor szinte minden esetben a funkció minél gazdaságosabb kiszolgálása a legfontosabb, döntő szempont, az egyéb feltételeket ehhez kell hozzáigazítani. A nagy méretek miatt általában a tartószerkezet, a vázszerkezet dominál, annak minél optimálisabb kialakítása a teljes csarnoképület gazdaságosságát jelentősen befolyásolja. Az épület építészeti megjelenése ugyanakkor az ipari (gyártó, raktár) csarnokok esetén ritkán meghatározó, a homlokzati megjelenést nyújtó tető- és külső falszerkezeteknél leginkább a minél nagyobb felület gyors lefedése, burkolása a legfőbb igény az építési idő minimalizálása érdekében. A hosszútávú, biztonságos és gazdaságos üzemeltetés érdekében pedig előtérbe kerül a minél jobb hőtechnikai tulajdonság, az energiahatékonyság, a tűzvédelem és a beépített építési anyagok tartóssága, megbízhatósága is.

Az ipari csarnokokban dolgozó személyzet számára különböző kiszolgáló helyiségeket kell, illetve lehet biztosítani (pl. irodák, öltözők, mosdók, zuhanyzók, tárgyaló termek, üzemorvosi szoba, stb.), amelyeket részben kötelező jogszabályok, előírások, részben egyedi építtetői igények határoznak meg. A kiszolgáló személyzeti funkciókat általában külön blokkban célszerű elhelyezni, szerkezetileg vagy a nagyméretű csarnokon belül kialakítva (pl. szintosztással, belső elválasztó falakkal), vagy ahhoz hozzáépítve, itt is biztosítva a folytatott munkavégzési folyamatokat.

A Lindab a könnyű acélszerkezetes csarnoképület-rendszerek széleskörű, rugalmas megoldásait kínálja a piacon, mérettől és funkciótól függően, egyedi tervezéssel mindig a legoptimálisabb eredményt nyújtva. Az épületekkel szemben támasztott igények meghatározása az építtető és a tervező feladata, azonban a Lindab előre kidolgozott mintatervekkel segíti a tervezési és előkészítési folyamatot.

Kérjen ajánlatot most!

Különböző funkciójú, méretű, műszaki tartalmú és építészeti megjelenésű csarnok-épületek, mintacsarnokok terveit készítettük el ötletébresztőnek, úgymint nyitott tároló szín, magasraktár, gyártócsarnok és logisztikai épület. A mintatervekből kiindulva gyorsabban, hatékonyabban lehet megtervezni a konkrét igényekhez igazított végleges elképzelést. A tervezők számára számos műszaki katalógus, alkalmazástechnikai útmutató és szoftver (pl. építészek számára ArchiCAD termékkönyvtár és burkolattervező, statikusok számár Dimroof szelemen- és trapézlemez-méretező) áll rendelkezésre (www.lindab.hu/tervezoiportal).

A Lindab további szolgáltatásai közé tartozik az ingyenes műszaki konzultáció és árajánlat-készítés, komplett csarnok-megrendelés esetén az acél vázszerkezet statikai tervezése és a burkolati tervek (kiosztási rajzok, konszignáció, csomóponti részletrajzok) készítése is.

 

Érdeklődése esetén ajánlattal és szakmai egyeztetéssel, helyszíni műszaki konzultációkkal állunk szíves rendelkezésére, küldje el tervezett épülete részleteit vagy hívja munkatársainkat!

Letölthető katalógus:
Lindab Ipari csarnokok és raktárak