Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Referencia - LEIER Üzletház, Győr

SRP Click lemezekkel fedték Györben a LEIER Üzletházat

HN Manzard Kft., amely évtizedek óta foglalkozik tetőfedéssel, szigeteléssel, ezúttal a Győr történelmi városnegyedében épült LEIER Üzletház burkolására kapott megbízást. Közel nyolcszáz négyzetméternyi tetőfelületet fedtek le a Lindab SRP Click anyagával.

Az előkorcolt síklemezzel kapcsolatban szerzett tapasztalatairól kérdeztük a Kft. ügyvezetőjét, Horváth Lászlót.

Mióta dolgoznak a Lindab tetőburkoló lemezeivel?

Közel húsz éve használjuk ezeket a svédacél alapanyagból készült, tűzihorganyzott termékeket - a cserepeslemezektől a síklemezekig. Ha az anyag tartós, esztétikus, könnyen szerelhető, az a kivitelező számára is többszörös előnyt jelent: gyorsan halad a munka, a megrendelő elégedett, nincsenek garanciális panaszok. A céggel való kapcsolatunk kezdete óta számos tanfolyamukon, továbbképzésükön termékbemutatójukon vettünk részt. Mára a Kft-énk a Lindab azon partnerei sorába tartozik, akiket kivitelezőként ajánlanak a vevőik számára. Ezt a megbízást is az ő közvetítésükkel kaptuk.

Mik voltak a munka jellegzetességei?

Egy hatszáz négyzetméter alapterületű – irodáknak, üzleteknek helyet adó - kétszintes épületen kellett megoldanunk a tető fedését. A közel nyolcszáz négyzetméteres felületre a megrendelők eleve antracit színű SRP Click lemezekből álmodták meg a burkolatot, hiszen ez a fehér homlokzattal és - a  klasszikus, elegáns, fémes csillogás miatt - a negyed archaikus építészeti stílusához is jól illeszkedik. A húsz fokos lejtésű nyeregtetőn több ún. áttörést is meg kellett oldanunk, ugyanis 16 tetőablak tagolja felületet. Speciális megoldásokat igényeltek a bejárati ajtó felett elhelyezkedő síklemezből készült kiugrók is, valamint az ablakszegélyek. A hajlatok – vagy ahogyan szakmai nyelven mondjuk a vápák –borítását az SRP Click használata esetében ún. akasztófalccal oldjuk meg. Így indítjuk az adott felületet. Ez biztosítja, hogy a vízátbukások esetén se legyen beszivárgás.

Milyen előnyökkel jár ilyen estekben az SRP Click alkalmazása?

Ahogy a név is mutatja, a Lindab termékben az az újítás, hogy már a gyárban elvégzik az előkorcolást. A lemezeket valóban csak „klikkelni”, azaz összepattintani kell. Elhagyható tehát az a munkafázis, amikor a bádogos bizonyos célszerszámokkal maga hozza létre az anyagon a kapcsolható formákat.  Ennek köszönhetően jelentősen rövidebb lesz a szerelésre fordítandó idő. Ezt a feladatot pl. az öt fős csapatom másfél hét alatt végezte el. Nagy előnye továbbá az SRP Clicknek, hogy az idomok dupla falccal vannak korcolva, ezért nagyon jó a vízzáró képességük. Esztétikai szempontból pedig az is lényeges, hogy nem látszanak a rögzítések. Ha a minőséget nézzük, meg kell említeni, hogy a tűzihorganyzáson és az alapozó rétegen kívül a korrodálódást egy harmadik védelmi vonal, azaz a külső festés is akadályozza. Ezzel a réteggel a lapok mindkét oldala be van vonva. Az sem hátrány, hogy igen nagy színválasztékban áll rendelkezésre.

 

Hogyan folyt az együttműködés a Lindabbal az építkezés során?

Ahogyan eddig is, az expert mindig készségesen a rendelkezésünkre állt, segített. Ráadásul most nagyobb szükségünk is volt rá, mert az eredetileg elvállat feladat közben a megrendelőnk azt újabbakkal egészítette ki. A ház Zrínyi utca felőli homlokzatát ugyanis a telken álló, régebbi épület stílusához kellett igazítani a történelmi városképhez illeszkedően. Hirtelen újabb anyagokat kellett tehát rendelnünk a Lindabtól igen rövid határidőre, hiszen nem akartunk leállni a munkával. Szinte pillanatok alatt teljesítették a kérésünket. Ehhez tudni kell, hogy a Lindabnál olyan gyártó program működik, amely a megrendelésben foglalt paraméterek alapján egyedi hosszúságúra vágja az egyébként két fajta standard szélességben készült lemezeket.

Mi a kivitelezés előkészítésekor mezőkre osztottuk a tetőfelületet. Ennek megfelelően rendeltünk különböző hosszúságokat. A cég ezeket külön-külön egyértelmű jelölésekkel ellátva, fakalodákban szállította. Ezt daruval emeltük a munkaterületre, és a meglévő „kottánk” alapján egyszerű volt a kiosztás.    

 

Milyen kiegészítőket, illetve tetőbiztonsági elemeket építettek be?

A vízelvezetést egy antracit színű Lindab Rainline ereszcsatornával oldottuk meg. Mivel az épület passzív ház, azaz közel nulla energiaigényű, nincs kéménye. Ezért szerelőjárdát nem szereltünk. Felhelyeztük viszont azokat a hófogókat, amelyek gondoskodnak téli időszakban a járókelők védelméről.    

 

Milyen jellegű tetőkhöz ajánlja az SRP Clicket?

Családi ház, Győr - Click lemezfedés

Bár az áttöréseket és a vápákat esetünkben is szépen meg tudtuk oldani, alapvetően mégis a kb. 20 fokos lejtésű nyereg vagy félnyereg tetők esetében a legpraktikusabb, ahol nincsenek hajlatok és kevesebb az áttörés. Mi pl. családi házak és egyszerűbb struktúrájú tetők esetében előszeretettel ajánljuk az ügyfeleinknek. Speciális szerszámokat nem igényel.

Az SRP Click esetében viszont nem csupán a tető burkolat minősége, hanem az épület statikai adottságai, illetve a megrendelő esztétikai igényei felől is érdemes közelíteni.

Az elsőként említett szempont alapján kiemelendő az anyag kis önsúlya. Jóval csekélyebb, mint a szilikát alapú cserepeké. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi pl. régebbi épületek tetőzetének felújítására, hiszen nem terheli jelentős mértékben a tartószerkezetet.

Bár sokszor alkalmazzák műemléki jellegű vagy klasszikus stílusú épületeken, az SRP Click által kiadott textura a modern házaknak is látványos koronája lehet.