Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Modern mezőgazdasági megoldások a Lindabtól!

teheneszet

Könnyűszerkezetes Lindab csarnokokban működik az ország egyik legmodernebb tehénistállója.

A magyar mezőgazdasági vállalkozók körében egyre népszerűbbek az acél könnyűszerkezetes technológiával épülő csarnokok, amit jól példáz az orosházi L&M Fémszerkezetgyártó Kft. számos projektmunkája.
 
A dél-kelet magyarországi cég az élelmiszertermelés különböző tevékenységeinek befogadására épített korszerű, esztétikus és tartós csarnokokat. Fábiánsebestyénben adtak át két olyan épületet, amely összesen 664 tehén istállójául szolgál.  Az ammóniával telített levegő cseréjét speciális kiszellőző beépítésével, a természetes fény beáramlását bevilágító elemekkel oldották meg.
A projekt részleteiről, a mezőgazdasági célú csarnokok építése kapcsán szerzett tapasztalatairól, illetve a terület specialistájának számító gyártóval, a Lindabbal való közös munkájáról kérdezték Mészáros Sándort, a Kft. műszaki vezetőjét.
 
Milyen épületek fémjelzik a L&M Fémszerkezetgyártó Kft. tevékenységét?
"Tűzihorganyzott acélszerkezetes épületek, csarnokok gyártásával és összeszerelésével foglalkozó vállalatként egyre több megrendelést kapunk az agrárszektorból. Például a kanadai tulajdonú Génbank-Semex Kft. a világ egyik legkorszerűbb tenyészbika telepének a megvalósításához rendelte tőlünk a mezőhegyesi istállóit, továbbá a teljesség igénye nélkül készítettünk 1260 m²-es rózsahűtő tárolókat, hűtőházat, vágóhidat, feldolgozó üzemet.
Referenciáink között a 820 m²-estől a 2000 m²-esig valóban az ágazat legkülönfélébb tevékenységeinek helyet biztosító, nagy fesztávú csarnokok szerepelnek. Érezhető, hogy a beruházók kezdik felismerni a könnyűszerkezetes építési technológia előnyeit, ami a gazdaságosságban, a gyors kivitelezésben, a tartósságban és a termelésben alkalmazott modern eszközök könnyű telepíthetőségében mutatkozik meg elsősorban.
fejohaz_2
Mióta áll kapcsolatban a Lindabbal, és mely termékeit használja előszeretettel?
"Szinte a cég magyarországi megjelenésének kezdete óta dolgozom a Lindabbal. Ha ún. hideg csarnokok megvalósítása a feladat, a saját szerkezeteink mellett csak az ő termékeikkel dolgozunk. Az általuk kínált innovatív rendszerek, illetve azok elemei - a legapróbb csavarig, kötőelemig - olyan jól vannak "kitalálva", hogy együtt tökéletesen működnek. Kizárólag a Lindab szelemeneket (Z, C) és burkolati rendszereit, tetőlemezeit használjuk. A céggel kapcsolatos elkötelezettségünket talán jól mutatja, hogy egyik évben tizenötezer négyzetméternyi csarnokot építettünk a termékeik felhasználásával. Állattartó telepek megvalósítása esetén, ahol különösen jelentős páratartalommal kell számolni, pl. megkerülhetetlen a Lindab filces lemezeinek alkalmazása. Ennek az a lényege, hogy a tetőlemezek aljára gyárilag felvitt filcréteg képes megkötni a kicsapódó nedvességet, amely ily módon nem tud az aljzatra és a tárolt árukra, eszközökre visszahullva vizesedést, károkat okozni. A Lindab által kínált átszellőztetett épületszerkezeti megoldások pedig biztosítják, hogy a filcréteg kiszáradjon, és a nedvszívó képessége hosszú távon állandó maradjon.
Mint az előbbiekben említettem, igen komoly, nagy alapterületű és - ebből következően - nagy értékű csarnokokat adunk át. Éppen ezért nagyon fontos a számunkra, hogy a Lindab termékei eleve a vonatkozó építési előírásokban, szabványokban megkövetelt minőségi és tűzvédelmi bizonyítványokkal, igazolásokkal érkeznek, itt nem kérdés, hogy a gyártó ezekkel rendelkezik-e. Ráadásul olyan nyilvántartási rendszert alkalmaznak, hogy a szállítólevél alapján a minősítések, teljesítménynyilatkozatok és az adott termékek nagyon egyszerűen összekapcsolhatók, beazonosíthatók. Elképzelhető, hogy milyen biztonságot jelent ez megrendelő és kivitelező számára egyaránt egy olyan projekt esetében, mint pl. a fábiánsebestyéni beruházás, ahol az általunk épített két csarnokban összesen 664 tehén került elhelyezésre, és a fejést, a tejbegyűjtést hihetetlenül magas technológiával, igen nagy értékű robotokkal végzik."
fejohaz_1
Mik voltak ennek a munkának a technológiai sajátosságai, milyen kihívások elé állította Önöket, mint kivitelezőt?
"Egy csarnokot mindenekelőtt a méreteivel szoktak jellemezni. Nos, ebből a szempontból valóban két impozáns épületről beszélhetünk, hiszen 40 méter szélesek, 115 méter hosszúak. A gerincmagasságuk 13,6 méter, a vállmagasságuk pedig 6 méter. Egyenként 4600 m² az alapterületük. A nagyfesztávolságú, mégis könnyed acél vázszerkezet alapjai és lábazati falai vasbetonból készültek. A könnyűszerkezetes tartószerkezetre kerültek a Lindab trapézlemezes burkolati rendszerei. Mind a tetőfedés, mind a falburkolat céljára LTP/LVP típusú optimált Lindab gyártmányokat használtunk. Itt máris adódott egy különlegesség, hiszen míg az ilyen csarnokoknál általában a 0,5 mm vastag lemezeket szokták használni, esetünkben a szokásosnál nagyobb szelemenkiosztás 0,6-os lemezvastagságot követelt meg a Lindab rendszerelőírásai szerint.
Az állattartás céljait szolgáló csarnokok esetében különös figyelmet kell fordítani a tér kiszellőztetését biztosító építészeti megoldásokra. Igaz, hogy a Lindab anyagainak a rozsdásodással szembeni kiváló ellenállását egy tűzihorganyzott svédacélból készült mag, illetve - a színes, bevonatos termékeiknél - még egy további speciális műanyag bevonat is biztosítja, az istállóknál azonban gondoskodni kell az ammóniával telített és a horganyzott acélra is veszélyes levegő folyamatos cseréjéről, frissítéséről. Ezt Fábiánsebestyénben egy speciális kiszellőző beépítésével oldottuk meg. A Lindab ezekre az esetekre a csarnok paramétereihez viszonyított arányokban adja meg, hogy mekkora legyen a kiszellőztető csatorna keresztmetszet mérete. Ennek egyébként nem csupán a szerkezet, hanem az istálló optimális hőmérsékletének fenntartása szempontjából is van jelentősége, hiszen a több mint háromszáz jószág maga is nagy mennyiségű hőt termel.
A két csarnok másik érdekessége, hogy a szintén a Lindab által fejlesztett bevilágító elemeket, amelyek utat engednek a természetes fény beáramlásának, nem csupán a tetőfedésen, hanem a végfalakon is alkalmaztuk, ez komoly energiatakarékosságot is jelent hosszú távon az egészséges természetes fény biztosításán túl."
fejohaz_3
Mennyire gyors a szerelés?
"A könnyűszerkezetes technológia nagy előnye, hogy az ún. szárazszereléses technológia, az előregyártottság magas foka, azaz az egyedi méretek alapján történő gyártásnak köszönhetően az építés jóval gyorsabb, mint a hagyományos építési módszerek és anyagok alkalmazásával. A Lindabbal történő együttműködés azonban a beruházó számára nem csupán a kivitelezésben jelent időnyereséget, hanem a tervezés folyamatában is, hiszen a mérnökök a Lindab által rendelkezésre bocsátott tervezési segédlet alapján műszakilag már tökéletesen kidolgozott csomóponti struktúrákkal és optimalizált szelvényméretekkel operálhattak."
teheneszet_2

Milyen előnyökkel szolgál a Lindabbal való együttműködés a garanciákat illetően?
"A minőségi tanúsítványokon túl, a saját tapasztalataimra hagyatkozva is azt állíthatom, hogy nekem, mint kivitelezőnek, nincsenek álmatlan éjszakáim a szállítási gondok, az anyagok megbízhatósága vagy éppen a későbbiekben bekövetkező korróziós problémák miatt. Az elmúlt 15 évben egyetlen negatív visszajelzés sem érkezett a megrendelőinktől. Éppen ezért bízom abban, hogy a könnyűszerkezetes építési technológia a jövőben is egyre népszerűbb lesz a magyar mezőgazdaságban, és munkánkkal mi is hozzájárulhatunk az ágazat megújulásához és hatékonyságának növekedéséhez."