Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Minőségi gabonatároló Lindabból

A közelmúltban nagy kapacitású LINDAB mezőgazdasági csarnok épült az Észak-Alföldi régióban, Kuncsorbán, 4000 m3 magtároló kapacitással.

A Szilágyi Farmon létesült 20 x 60 x 3,6 méteres tárolócsarnok kivitelezését a tulajdonos megbízására, a Bavas Bau Kft. készítette. A cégek közötti együttműködés nem új keletű, hiszen nem az első kooperáció a három résztvevő: a tulajdonos, a kivitelező, valamint az épület szerkezeti-, tető-, bevilágító-, és burkolati elemeit beszállító LINDAB Kft. között.

TARTÓSZERKEZET

A főtartó szerkezet egyedileg méretezett acél keretszerkezet.

OLDALFALAK

Az oldalfalakat a gabona által az oldalfalakra gyakorolt óriási nyomás miatt 3,6 méter magaságig a keretállásokon belül elhelyezkedő monolit vasbeton szögtámfalak alkotják, a támfal feletti térelhatároló fal és a tető másodlagos tartószerkezetei horganyzott LINDAB 'Z' és 'C' szelemenek.

Az oldalfalak sárga színű LINDAB LVP20 trapézlemez borítást kaptak.

A beton támfalak és az oldalfali trapézlemezek közé vízszintesen elhelyezett speciális perforált rovar- és madárháló került.

Ennek két jelentősége van a mezőgazdasági csarnok esetében:

•       biztosított a levegő áramlása, ezáltal a csarnok szellőzése

•       megakadályozza a rovarok, madarak és rágcsálók bejutását az épület belsejébe

NYÍLÁSZÁRÓK

A belső tér megvilágításának kialakításakor a legfontosabb szempont az energiahatékonyság volt, hiszen a gabonatárolókban szezonális munkavégzés folyik. Ezért az oldalfalakba egymástól meghatározott távolságokra poliészter anyagú oldalfali bevilágító elemek kerültek beépítésre. Ezek folyamatosan biztosítják a természetes fény beáramlását a csarnok belsejébe. A bevilágító elemek 3000-, illetve 4500 mm hosszúságúak, és tökéletesen kombinálhatók az oldalfali trapézlemezekkel.

TETŐ

A tető kialakításakor szintén figyelembe kellett venni azokat a speciális szempontokat, melyek a mezőgazdasági tárolókra vonatkoznak. Ezért a sötétbordó színű LINDAB LTP 35 trapézlemez tető a belső oldalán filcbevonatos borítást kapott.

A gabona ahogy szárad, folyamatosan veszít természetes nedvességtartalmából, vagyis párologtat. Az olyan fűtetlen helyiségben, mint a gabonatároló, komoly mértékű páralecsapódást eredményez, ami a gabona minőségi romlásához vezet.

A pára megkötését, elvezetését és a nedvesség visszacsöpögésének megakadályozását biztosítja a filcbevonat a LINDAB trapézlemezen, ami átmenetileg megköti a gabona száradása során keletkező párát, majd az később a levegőbe visszajutva, a megfelelő szellőztetés mellett maradéktalanul távozik a helyiségből.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

A projekt hármas együttműködésben zajlott a megrendelő Szilágyi Farm, a kivitelező Bavas Bau Kft. és a beszállító LINDAB Kft. közt.

Az együttműködés számos megvalósult projekttel a háta mögött, több mint 10 évre nyúlik vissza.

Ennek pedig egyszerű okai vannak: minőségi alapanyagok, garanciális biztonság, professzionális kivitelezés és megrendelői elégedettség.