Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Napjaink nagy részét – az ősz és a tél közeledtével különösen – leginkább zárt terekben töltjük, legyen szó iskoláról, munkahelyről, vagy az otthonunkról.
Ezért mindent megteszünk annak komfortjáért és kényelméért, azonban nem biztos hogy minden választásunk maradéktalanul szolgálja egészségünket.

Miért fontos a szellőztetés?

Időnk 90%-át beltérben töltjük

Ez a szám nagynak tűnhet, viszont ha valaki napi 8 órát dolgozik irodában és 8 órát alszik, az máris 67%. Ha ehhez hozzávesszük a főzést, evést és a társaságban eltöltött időt, akkor a 90% már nem is akkora túlzás. Tehát nem túlzunk, ha a belső levegő minőség fontosságát hangsúlyozzuk. Forrás

A belső levegő akár 50-szer szennyezettebb is lehet, mint a külső levegő

A Lindab szellőztetőrendszer az alábbi előnyöket kínálja:

  • jó és egészséges belső klíma,
  • jobb komfortérzet,
  • mindig friss levegő a házban,
  • nincs lecsapódó pára,
  • az ingatlan értékének növekedése.

Beltéri levegő minősége

Egész nap zárt ajtók mögött tartózkodunk. Sokan közülünk a nap folyamán csak a munkahely, az iskola vagy óvoda és az otthon közötti utazás során jutnak ki a szabad levegőre. Ezért ott, ahol a legtöbb időt töltjük, a levegő minősége kiemelten fontos számunkra testi működésünk és egészségünk szempontjából. Az egészséges, friss levegőjű belső klíma pozitív hatással van ránk. Sokkal jobban érezzük magunkat, és nagyobb teljesítményre vagyunk képesek.

Allergia

A por, a rossz levegő és a pollenek rémálommá teszik az allergiások mindennapjait. Az emberek mintegy 25 %-a szenved az allergia és az asztma tüneteitől. Ők pontosan tudják, milyen jelentősége van a mindennapi életben a belső klímának. Ha van szellőztető rendszer, akkor végre az allergiások is szabadon fellélegezhetnek. A berendezés sokkal jobb minőségű levegőt biztosít, mint amilyet hagyományos szellőztetéssel elérhetünk, egy beépíthető szűrővel megakadályozza a kinti levegőben lévő pollenek bejutását.

Penészedés

Mire számíthatunk, ha reggelre bepárásodnak az ablakaink? Sajnos nem szokatlan látvány. Ha nem szellőztetünk eleget, nem is tűnik el a pára. A páralecsapódás biztos jele annak, hogy van mit javítani az otthon belső klímáján, mert ha a párásodást nem szüntetjük meg, hosszabb távon megjelenik a penészgomba, amelynek sajnos komoly kihatása van az egészségünkre. Olyan tüneteket produkálhat, mint a nyálkahártya-irritáció, fejfájás, fáradtság és koncentrációs zavarok. Ha valaki érzékeny a penészgombára, már jelentéktelen mennyiség is problémát okozhat. A penészgomba és más hasonló mikroorganizmusok milliónyi szabad spórát szórnak szét a levegőben, így azok az otthonában mindenhol megtalálhatók (legjellemzőbben persze a pincében). A nedvességet és a penészgomba elterjedését megfelelő szellőztetéssel és az otthon folyamatos higiénikus tisztántartásával lehet megakadályozni.

Energiamegtakarítás

A szellőztetőrendszer használatával nem csak jobb belső klímája lesz, hanem a fűtésszámlája is alacsonyabb lesz a hagyományos ablaknyitásos szellőztetéshez képest, hiszen a berendezés újrahasznosítja a szoba belső hőjét. Az elektromos számla ugyanakkor kicsit meg fog növekedni, hiszen a berendezés elektromos árammal működik. De ennek ellenére a ház energiafelhasználása optimális marad.

Példa: Szigetelt 140 m2-es sorház ellenáramú hőcserélővel ellátott szellőztető berendezése, amely a belső hő 80%-át újrahasznosítja, a teljesítménye 1000 J/m3. A ház átlagos földszintes sorház, konyhával, fürdőszobával, mosókonyhával és WC-vel.