Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Szellőztető rendszer szerelése födémbe

Az első és legfontosabb szempont, hogy a födémbe történő telepítéshez a rendszert mindig előre meg kell terveztetni, statikussal véleményeztetni és jóváhagyatni, hiszen változhat a födém teherbírása.

Sokkal előrelátóbb és precízebb tervezést, nagyobb odafigyelést igényel, cserébe viszont érintetlen marad az eredeti belmagasság.

A födémbe épített szellőztetőrendszer telepítése csillagpontos elosztó rendszerrel történik. Minden szerelvény a födémbe van telepítve, csillagpontos rendszerben a központi elosztó doboztól a végpontok felé vezető csövekig.

Kell egy pontos nyomvonali tervet készíteni, hiszen a későbbiekben nem lehet csak úgy ad-hoc bárhová fúrni a födémben. Nyomvonali terv hiányában a költségek jelentősen emelkedhetnek.

Figyelni kell továbbá, hogy:

  • a tervezés alapos legyen, mert a már kialakított rendszer később rugalmasan nem igazán bővíthető,

  • betonozáskor a híg beton ne folyjon be a doboz belsejébe,

  • a vasbeton háló szerelésekor át ne fúródjon a műanyag cső,

  • szereléskor figyelni, vigyázni kell a csövekre, nem szabad rájuk lépni,

  • megfelelő, nagyszámú rögzítés szükséges a stabilitásukhoz,

  • kerülni kell a műanyag légcsatornák kis sugarú hajlítását, mert a cső megtörhet, ami nagy nyomáseséshez vezet. Ezt elkerülendő Lindab BU fém könyökidomokat ajánlott alkalmazni.

Ha ezek bármelyike nem teljesül, az bontással, cserével, ezáltal időveszteséggel és anyagi kárral járhat.

Beépítéskor a legalacsonyabb kialakítású elosztódobozt kell választani, tekintettel a födém leendő vastagságára.

A Lindab InDomo osztó-gyűjtő dobozai többféle vastagságban léteznek, a legkisebb mindössze 12 cm nettó helyigényű.

Az elosztórendszer és a légvezető csövek a födém alsó vasalati rétegére kerülnek, fölé kerül mintegy szendvicsszerűen az újabb vasalati réteg, majd végül a beton. Az elosztó doboz körül nem az egész doboz, csupán a kör alakú csatlakozó helyét kell kivágni az acélhálóból. Sőt, még az is előfordulhat, hogy ezt a csatlakozó csonkot sikerül a háló résén átbújtatni.

Fontos, hogy a légvezető csövek nagyon sűrűn legyenek rögzítve, hiszen ennek hiányában a levegővel teli csövek, könnyen kilebegnek a még folyékony betonból, és felúsznak annak tetejére.

A betonozás megkezdése előtt az elosztó dobozt tekerjük körül tömítőszalaggal a doboz és a bevezető csonk közötti réseknél, hogy ne jusson be por vagy törmelék a rendszerbe, majd töltsük ki a doboz körüli teret szigetelő anyaggal.

Födémbe történő telepítéskor több szintes épület esetén a rendszert szintenként mindig ki kell alakítani. A folyamat minden esetben időben ütemezett, több szakember folyamatos, összeszervezett munkáját igényli.