Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Szellőztető rendszer szerelése álmennyezetbe

A 2021. január elsejétől érvénybe lépő jogszabályi előírásoknak megfelelően az otthonokban a légcserét a hagyományos szellőztetési módok mellett mesterséges módon is kötelező támogatni.

A mesterséges szellőző rendszerek kialakításának egyik leggyakoribb módja az álmennyezetben történő kiépítés.

Az álmennyezetben történő szerelés legnagyobb előnye, hogy régi építés esetén is, bármikor, egyszerűen kivitelezhető.

Álmennyezetes kialakításnál új építés esetén a megfelelő magasság megtervezése, régi épület esetén pedig a már adott magasság figyelembevétele az egyik legfontosabb tényező.

Mit is jelent ez valójában?

Az álmennyezetbe épített szellőztető rendszerek esetén fontos a magasság precíz megtervezése. A LINDAB rendszerek osztó-gyűjtő dobozai többféle típusban és többféle vastagságban léteznek, de így is fontos tudni, hogy a beépítéshez minimum 15 cm-es helyigénnyel kell számolni. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Bár ez a 15 cm elsőre nem tűnik soknak, egy átlagos, vagy attól kicsit alacsonyabb belmagasság esetén ez nagyon kedvezőtlenül befolyásolja a belmagasságot és ezáltal a komfortos térérzetet.

Lindab InDomo komplett rendszere még a minimális 15 centis szerelési helyigénytől is kisebb, mindössze 12 cm nettó helyigényű.

Az InDomo rendszer spirálkorcolt légcsatornájával minden szintre eljut a megfelelő mennyiségű levegőt, amit szét kell osztani a helyiségek irányába.

Ez a levegő elosztás a szintosztó dobozok feladata a vékony műanyag flexibilis csöveken keresztül. A csövek kétféle, 63mm és 76 mm belső átmérővel kaphatók, előbbi 30 m3/h, utóbbi 50m3/h légátvezető teljesítménnyel. A helyiségek méretezése után így eldönthető, hogy melyik helyiség irányába hány darab vezeték induljon.

Álmennyezetbe történő szereléskor, az osztó-gyűjtő doboz a mennyezeten kerül rögzítésre, melybe a beszívó cső a doboz oldaláról csatlakozik.

A légcsatorna rögzítése kizárólag a belső falra javasolt, a hőhidak keletkezésének elkerülése végett. A csöveket mennyezeti szerelés esetén is a hőszigetelő burkon belül javasolt szerelni. Ha ez nem lehetséges, akkor a hőszigetelő burkot/párazáró membránt alaposan tömítsük vízálló szigetelőszalaggal.

Előnye ennek a szerelési módnak, hogy a dobozból a végpontok felé futó szellőző csövek, amennyiben a belmagasság kellő méretű! Nyugodtan keresztezhetik egymást, vagyis probléma nélkül futhatnak egymás alatt / felett is.

Ez a szerelési mód talán a legnagyobb tervezési szabadságot biztosító mód, hiszen a helyzethez és adott lehetőségekhez igazodva, sokkal több egyedi és improvizációs lehetőséget nyújt a kialakításhoz. Ez pedig egy meglévő épület kötött lehetőségei közt felbecsülhetetlen.