Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Teljes Lindab szellőztető rendszer a Spritan „új” épületében Helsingborgban (Svédország) Művészet, kultúra és szabadidős tevékenységek a minőségre fókuszálva

Művészet, kultúra és szabadidős tevékenységek a minőségre fókuszálva

​Lenyűgözötten állunk a Spritan négyemeletes épületének homlokzata előtt, amelyből árad az ipari történelem. A „Spritan” az épület régi helyi beceneve, amely az épület korábbi funkciójára, a szeszes italok előállítására utal.

A lenyűgözöttség érzése folytatódik, amikor meglátjuk, hogy ez a téglából épült ékkő sok évnyi szomorú pusztulás után ismét megtelt élettel a művészet, a kultúra, a design, a gasztronómia és számos más tevékenység találkozási pontjaként.„Azonnal megláttam a Spritanban rejlő lehetőségeket, és hogy szeretettel és szenvedéllyel hogyan lehetne izgalmas és inspiráló hellyé alakítani minden érdeklődő számára” – mondja Andreas Wargenbrant művész és ingatlanfejlesztő. „A minőség a kulcsszó a Spritanban végzett minden tevékenységünk során. Ezért találhatók a Lindab csatornái és befúvói a hatalmas épület minden elkészült részében.”

Mivel a közelben található a Hasslarp cukorfinomító, és 1885 óta itt halad el a Skåne-Halland vasút, Ödåkra bizonyult a tökéletes helyszínnek a szeszfőzde számára. Ezért nyitott meg 1897-ben a Helsingborgs Spritförädlingsfabrik Ödåkra, és a gyönyörű vörös téglaépület legkeresettebb terméke hamarosan az Ödåkra Taffel Aqvavit ízesített pálinka lett.A Spritan számos szeszes italt gyártott, amelyek mindegyikének alapanyaga a Hasslarpból származó cukorrépa volt, de a svéd hatóságok hamarosan felismerték, hogy az ország alkoholfogyasztása egészségtelen mértéket öltött, és egyszerre korlátozták és államosították az előállítást és a forgalmazást is. Ennek következményeként a Spritan 1910-ben bezárt, de csak 1917-ig, amikor a Vin&Sprit állami vállalat megvásárolta az ingatlant, és folytatta a gyártást. 1977-ben töltötték hordóba az utolsó csepp pálinkát, whisky-t és egyéb szeszes italt, és az üzem végleg bezárt. Azt leszámítva, hogy rövid ideig az IKEA bútorraktáraként használták, a Spritan elhagyatottan állt, és pusztulásnak indult. A korábban oly megbecsült épület egyre növekvő problémát jelentett, és az egyik lehetőség a lebontása volt.

A nemzetközi hírű, más művészeti ágakban is alkotó szobrászművész, Andreas Wargenbrant már korán szemet vetett a Spritanra. „Valószínűleg láttam, amit mások nem, a remek lehetőséget egy felső kategóriás művészeti és kulturális központra” – mondja Andreas, aki művészeti tevékenysége mellett számos ingatlanfejlesztési projektben is részt vett.Partnerével, Martin Haaséval 2017-ben megvásárolta az ingatlant, és elindult a Spritan művészeti projekt. Napjainkban is jó úton halad. „Az ötlet az volt, hogy komplex élményt nyújtsunk a látogatók számára azzal a határozott céllal, hogy minden szempontból a minőségre és a hitelességre törekedjünk” – folytatja lelkesen Andreas. Az ingatlan minden felújításának és új kiegészítésének fejlesztését és designját maga felügyeli. Egységes, mégis művészi, egyedi programjával együtt így inkább egy közösség, nem pedig egy kereskedelmi hely kialakításán dolgozik.Bármerre is járunk a Spritan épületében, mindenhol a Lindab légcsatornáit és befúvóit látjuk a helyiségek természetes és fontos részeként.Az épület teljes, 16 000 m2-es területéből több, mint 3000 bérbe van adva, fel van újítva, és használatban van jelenleg. Vannak itt művészeti galériák, egy mikrosörfőzde, éttermek, design- és bútorüzletek, kávézók, pékség, padelpályák, Európa legnagyobb lőtere, fodrászatok, stb. „És sok más várható” – teszi hozzá Andreas. „Éppen építjük a svéd sztárséf, Tina Nordström bemutatótermét és gyakorlókonyháját. Mostanában költözik be hozzánk egy reklámügynökség, egy filmstúdió és Svédország legismertebb gasztrofotósa. Ezenkívül hamarosan megnyitjuk a Spritan saját művészeti galériáját és kiállítási területét. A fejlődés kulcsa minden résztvevő odaadása és elhivatottsága az iránt, amit tesznek, kombinálva az együttműködési hajlandósággal. És így minden hihetetlenül jól fog alakulni.”A szellőztető rendszer kiépítéséért a Möllers Total i Helsingborg a felelős. A Lindab Safe csatornái végzik a légszállítás nagy részét, és a Lindab befúvói (például az FKD többkúpos anemosztát az MBB dobozzal kombinálva) vannak felszerelve a légcsatorna-hálózat különböző részeibe.„Sok pénzt költöttünk a tiszta, kényelmes levegőre és a jó munkavégzési körülményekre, és a szellőztető rendszerek és termékek kiválasztásakor ugyanazt a jól definiált igényt alkalmaztam, mint e falakon belül mindenre, nevezetesen a minőséget” – vonja le a következtetést Andreas. „Modern, energiahatékony, minőségi beltéri klímamegoldások – pontosan ezt vártuk el. Így hát a Lindabot választottuk. Ez ennyire egyszerű!

Egy pékség a benne dolgozók számára magas hőmérsékletet jelent, valamint a frissen szellőztetett nyilvános területek iránti igényt. A Två Systrar cukrászda esetében a Lindab megoldása némileg összetettebb, amely a Lindab hangcsillapítóiból és szabályozóiból, KSU és FKD befúvókból, MBB csatlakozó dobozokból és rengeteg légcsatornából áll.