Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Megújult a MÜPA orgonatere

Magyarország egyik leghíresebb művészeti épülete a budapesti MÜPA, ami 2005 óta ejti ámulatba minden fellépőjét és látogatóját, hiszen koncertterme és akusztikája is egyedülálló hazánkban. A méltán híres Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet a világ 10 legjobb akusztikájú koncerthelyszíne között tartják számon, amelynek akusztikai berendezéseit a Russell Johnson tervezte. A közel 1200 fő befogadására alkalmas, lenyűgöző terem a legszínvonalasabb hazai és nemzetközi zenei produkcióknak ad otthont. Mindezért kiemelt jelentőséggel bír a tökéletes beltéri komfort.

Az idei évben fontos épületgépészeti felújítások valósultak meg az orgonatérben, ugyanis elengedhetetlen a lehető legjobb paraméterekkel rendelkező kezelt levegő biztosítása a MÜPA ikonikus orgonájának megóvása érdekében. A rekonstrukció keretében idén júliusban az orgonatér jobb oldalának légtechnikai rendszerét újították meg, melynek során közel 6 hét alatt korszerűsítették a légcsatorna hálózatot.

Fontos a kiváló légtömörség és akusztika

A 2006-ban elkészült, 6804 sípból álló, 92 regiszteres, 5 manuálos orgonát Európa egyik legnagyobbjaként tartják számon. A híres hangszer a MÜPA legfontosabb szimbólumaként egyesíti magában az építészetet és a zenét. Az orgona kiváló hangzását, valamint állapotának hosszú távú megóvását nagymértékben befolyásolja a belső levegő minősége. Tehát fontos cél volt a részben faszerkezetű hangszer légterének szellőzésének kialakításánál  egyrészt a tökéletes akusztika, másrészt hogy a lehető legjobb minőségű és precízen szabályozott mennyiségű levegő kerüljön a helyiségbe.

 

Fő feladat volt a tervezés során egyrészt a kiváló légtömörség elérése, másrészt pedig a lehető legjobb akusztikai megoldás biztosítása. A légtechnikai terveket Lindab megoldásokat alkalmazva a B&K Épülettechnika Bt. (Böröcz Péter) készítette. A korábban beépített négyszög légcsatornákat korszerű és minőségi Lindab kör légcsatorna-elemekre cserélték, továbbá a Lindab szabályozók és hangcsillapító megoldásokat alkalmazva valósították meg a kiváló légtömörséget és legjobb akusztikát. A kiváló minőségű svédacélból készült Lindab termékeket a C3 Technik Studio Kft. biztosította a kivitelező Cheops Kft. részére, aki a szűk helyhez és korlátozott hozzáféréshez maximálisan igazodva, nem mindennapi alpintechnológiával végezte a kivitelezést.

MÜPA, Budapest

Lindab Safe kör légcsatorna és szabályozók

Lindab Safe kör légcsatorna rendszer Eurovent tanúsítvánnyal rendelkezik, minőségi és energiahatékony megoldásként alkalmazzák az építőipari projektek során. Általa elérhető az ATC2 (D) légtömörségi osztály, továbbá komplett rendszerként funkcionál, ugyanis kiegészítők széles tárháza áll rendelkezésre. Így biztosított a rugalmasság és az egyedi igényekhez való könnyű alkalmazkodás, ami segíti a projektek hatékonyságát. A MÜPA orgonaterének felújítása során a 630 mm-es átmérőtől fokozatosan szűkülő légcsatorna elemeket használtak a végpontokon lévő 160 mm-es átmérőig. Szintén fontosnak előny volt a Lindab egyedi gyártástechnológiájú gumitömítéses rendszere, amely minőségi kialakításának köszönhetően nem deformálódik, ezzel szintén javítva a légtömörséget.

A Lindab szabályozók segítik a még pontosabb légtechnikai beállításokat, ugyanis lényeges volt, hogy minden végpontra annyi levegő jusson, amennyi pontosan kell. Így a lehető legjobb légelosztás biztosítására minden ágba került a csatorna méretéhez igazodó szabályozó.  .

Kitűnő akusztika

Az orgonatérben a Lindab hangcsillapítók segítik a tökéletes akusztikát. A Lindab Akusztika termékcsalád egyenes, könyök és alacsony beépítésű hangcsillapítókat tartalmaz, amelyek jól alkalmazhatók egyedi igényekkel rendelkező környezetben is, továbbá kellemes, csendes belső környezetet biztosítanak.

A Lindab akusztikai megoldásai mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban kiemelkedő színvonalúak, melyhez hozzájárul, hogy a termékfejlesztés és a gyártás saját akusztikai laboratóriumban kimért, pontos eredmények alapján történik.

 

 

Mivel a MÜPA projekt során tökéletes akusztikára volt szükség, a Lindab kör keresztmetszetű, könyök kivitelű hangcsillapítókat alkalmazták a szakemberek. Kevés hasonló megoldás van jelen a hazai piacon. Ez a termék kompakt megoldásként, kiváló tervezhetőség mellett nyújt magas csillapítási értéket.  Fontos előny volt a kivitelezésnél, hogy a termék könnyen és jól szerelhető, hiszen orgonatérben kis, szűk helyen kellett megoldani a szerelést, így ez a rugalmasság nagyban segítette a projekt hatékonyságát.

Nem mindennapi kivitelezés 

A nem mindennapi kivitelezés során is nagy könnyebbséget és előnyt jelentett az egységes rendszer. A Lindab Safe légcsatorna könnyen és gyorsan szerelhető, ami különösen lényeges volt a MÜPA esetén. A rendelkezésre álló szűk hely, korlátozott hozzáférés, valamint a hangszer megóvása miatt egyedi, ugyanakkor látványos alpintechnológiával kellett megoldani a korábbi légtechnikai rendszer bontását, illetve az új kiépítését. Az orgonatér bal oldalának légtechnikai modernizálására várhatóan 2024 nyarán kerül sor, hasonlóan korszerű és minőségi megoldásokkal.

 

Örömünkre szolgál, hogy minőségi temékeinkkel és megoldásiankkal egy világszínvonalú koncertterem felújításához járulhattunk hozzá! 

Fotók: Nagy Mihály  /Magyar Építők