Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Energiahatékony Lindab légtechnikai megoldások támogatták a MOL Campus építését

A tavalyi év végén fejeződött be hazánk egyik legnagyobb volumenű építőipari projektje, Magyarország legmagasabb épületének, a MOL Campusnak az építése. Az új irodaház extravagáns, modern design szerint épült, egységes campusként összefogva a tornyot és a hozzá tartozó pódiumot, így a komplexum Budapest egyik leglátványosabb épülete lett. Mindkét épületrészben találhatók irodaterek, az alsóbb szinteken pedig kávézó, fitnesz központ, szépségszalon, munkavállalói étterem és büfé, továbbá a dolgozók által használható szolgáltatóközpont található. Az épületben helyet kapott egy Látogatóközpont, illetve 120 méter magasan egy páratlan kilátást nyújtó panorámaterasz. A MOL Campus építése 2018-ban kezdődött és 2022. december 9-én költözhettek be a vállalat dolgozói új irodájukba. A 143 méter magas, 28 emeletes magasház a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében valósult meg, a légtechnikai és épületgépészeti rendszerek kivitelezését az ENSI Kft. végezte.

A megbízhatóság és minőség fontos szempont volt a tervezés során

A légtechnikai rendszer pontos tervezése kiemelten fontos feladat mind az építőipari, mind az ipari projektek során. A MOL Campus esetén már tervezési fázisban a megbízható Lindab megoldásokban gondolkodtak mind nemzetközi, mind hazai szinten, hiszen ezek a termékek és megoldások a minőséget, jó beltéri komfortot és az energiahatékonyságot fókuszba helyezve lettek kifejlesztve így támogatva a fenntartható és komfortos épületek építését. A MOL Campus légtechnikai kivitelezési tervei a Körös Consult Kft. (Tervező: Gáspár Tibor) munkáját dicsérik, amelyek nagyrészt Lindab termékek betervezésével készültek el.

Lindab kör- és négyszög légcsatorna rendszer került beépítésre

A magasház légcsatorna hálózatának nagy része Lindab Safe kör légcsatorna rendszer elemeivel valósult meg. Az Eurovent tanúsítvánnyal rendelkező termékek a kisebb átmérőtől az ipari és irodaházi felhasználásra nagyobb méretekben is elérhetők, és D légtömörségi osztállyal rendelkeznek. Továbbá A Lindab Safe egy jól dokumentált rendszer, saját laborban kimért műszaki specifikációk állnak rendelkezésre. A MOL Campus projekt esetén többféle méret került beépítésre a légcsatorna hálózatba, 500mm-es átmérőig. Mivel könnyen és gyorsan szerelhetők, hatékonyan támogatta a kivitelező szakembereket munkájuk során.

Az irodaház építése során a négyszög légcsatorna elemek jelentős része is a minőségi Lindab négyszög légcsatorna rendszer elemeivel valósult meg. A hő- és füstelvezetés megoldása esetén fontos szempont volt a minőség és megbízhatóság, így rendszer kiépítésénél nagyrészt a Lindab Fire Protect rendszert alkalmaztak. A Lindab négyszög elemek többféle minősítési méretkategóriában elérhetőek, a MOL Campus projekt esetén is többféle méretet alkalmaztak, nagyobb (3000*1700mm– es keresztmetszetű) csatornák is felhasználásra kerültek. Mindemellett a hagyományosan szélesebb körben elterjedt pillangószelep helyett íriszes szabályzó került beépítésre a projekt során, ami egy korszerűbb megoldás, magasabb műszaki tartalommal. Előnye, hogy segítségével pontosabban lehet szabályozni és mérni, egyenletesebb áramlást biztosít.

A Lindab légcsatorna komplett rendszerekben elérhető, kiegészítők széles tárháza segíti a szakemberek munkáját. Emellett minőségi svédacél alapanyagból készülnek- Z275-ös bevonatú horganyzott acélból, C3 korrózióvédelmi osztállyal, így kiváló állékonyság jellemző a termékekre.

MOL Campus, Budapest

143 m magas, 28 emelet 

Fenntarthatóság a fókuszban

Fontos kiemelni, hogy hazánk egyik legimpozánsabb épülete a MOL-Csoport stratégiájának megfelelően a fenntarthatóság jegyében épült, a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat teljesíti. Az épület Magyarországon egyedülálló módon a BREEAM Excellent után a LEED Platinum minősítést is megszerezte, amely az elérhető legmagasabb szintű elismerés az épületek fenntarthatósági minősítése terén. Tehát mind a tervezési, mind a kivitelezési fázisban kiemelten fontos volt a legmagasabb szintű fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartani.

Mindez teljes mértékben összhangban van a Lindab stratégiájával és törekvéseivel, a fenntarthatóbb épületek tervezésének és megvalósításának a támogatásával. A minősítések miatt a dokumentáció fontos eleme volt a projektnek, a teljesítmény nyilatkozatok, minősítési nyilatkozatok és egyéb szabványok tekintetében, amelyben a Lindab szakemberei nagymértékben támogatták a tervező és kivitelező szakágakat.

Pontos, ütemezett szállítás

Továbbá egy ilyen volumenű projekt esetén kiemelt szerepe van a pontos ütemezésnek, így megbízható pontosan szállító partnerekre volt szükség annak érdekében, hogy ne csússzon a projekt. A Lindab légtechnikai termékek napra és órára pontosan, a kért ütemezés szerint kerültek kiszállításra, ezzel is támogatva a kivitelező szakemberek munkáját!

 

Büszkék vagyunk, hogy energiahatékony és fenntartható légtechnikai megoldásainkkal, valamint minősített termékeinkkel támogathattuk hazánk egyik leglátványosabb épületének felépítését!

 

Fotók: Kiss Márk / MOL csoport