Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Tiszta levegő a minőségi kenyérhez

A dunapataji Linzer Kft. új technológia bevezetésével teljes pékségi üzemét átalakítja, céljuk a hosszabb szavatossági idejű, tartósítószer-mentes kenyér előállítása. A fejlesztés egyik kulcseleme a gyártási környezetben biztosított tiszta levegő, amelyhez a Lindab megbízható és energiahatékony légtechnikai megoldásait választották.

Az ellenőrzött forrásból származó, bio minősítésű élelmiszerek előállítása és elérhetősége mára nemcsak a fogyasztói preferenciák, hanem a gyártástechnológiai és épületgépészeti fejlesztések meghatározó irányává vált. A modern élelmiszergyártásban elengedhetetlen a higiénikus, csíramentes, szabályozott mikroklímájú tér – amelynek kialakításában és fenntartásában a szellőztetőrendszerek alapvető szerepet játszanak.

A „termőföldtől az asztalig” szemlélet jegyében

A Linzer Kft. a Szakmár cégcsoport részeként a termőföldtől az asztalig koncepciót tűzte ki vízióként. A társaság saját termőterületekkel és malommal is rendelkezik, így a vetőmagtól a késztermékig nyomon követhető például, a cég által gyártott pékáruk útja, amely számos nagy áruházlánc polcain megtalálható.
A cégcsoport dunapataji pékségében nagy átalakulás zajlik. A beruházás során a meglévő pékségi üzemrész légtechnikai korszerűsítése mellett egy új, tisztatéri technológiákat tartalmazó gyártórészleget is kialakítanak.

 

A bio és tartós kenyérkészítés egyik kulcsa, a tészta készítése során lezajló kémiai folyamatokhoz szükséges rendkívül tiszta levegő biztosítása. A pékáruk sütése során a mikrobák jelentős része elpusztul, így a hűlés és a csomagolás idején kulcsfontosságú a tiszta levegő, hogy ne fertőzze vissza a termékeket. Az új eljárás alkalmazásakor így nagy szerepet kapnak a szabályozott hő-, tiszta levegő- és páratartalomért felelős légtechnikai rendszerek, amelyek felelnek a csírák és mikrobák számának minimalizálásáért is. A beruházó üzemének fejlesztéséhez a légtechnikai piac egyik piacvezető cégének, a Lindabnak a megoldásait választotta.

Két lépésben megvalósuló üzemfejlesztés

A projekt épületgépészeti kivitelezését a GAS-Team Épületgépészeti Kft. végzi, a Lindab rendszerintegrátor partnerével, a C3 Technik Studio Kft.-vel együttműködésben, a CAD-CONTROLL-PLAN Kft. tervei alapján. A fejlesztés két fő részből áll:

  1. A meglévő üzemrész légtechnikai korszerűsítése
    Itt hővisszanyerős szellőztetőrendszert építenek ki a teljes légtechnikai hálózattal együtt, biztosítva a gazdaságos működést és a megfelelő légcserét.

  2. Új üzemrész kialakítása tisztatéri technológiákkal
    Az új technológiai eljáráshoz igazodva HEPA szűrős befúvók telepítenek a csíramentes levegő biztosítására. További fejlesztések: Páratartalom- és hőmérséklet szabályozás a kémiai folyamatok optimalizálásához; levegőminőség mérő rendszerek; UV szűrős csírátlanító berendezéseket  beépítése.

Minőségi légtechnika 

A pékség teljes légtechnikai rendszerét Lindab megoldásokra alapozták, amelyek megbízható működés mellett hozzájárulnak a magas higiéniai szint fenntartásához.

A rendszer gerincét a Lindab Safe kör, illetve a Lindab négyszög keresztmetszetű légcsatorna elemek alkotják. A légtechnika jelentős hatást gyakorol a hatékony, költségtudatos üzemeltetésre. A Lindab Safe kiváló légtömörséget biztosít és a gyárilag integrált gumitömítések gyors és hibamentes szerelést tesznek lehetővé.

A kör keresztmetszetű légcsatornák elérhetők alternatív alapanyagokból is, legyen újrahasznosított acél, vagy rozsdamentes kivitel. Több Lindab termékhez, köztük az SR és SRSS csőhöz elérhető EPD (Környezetvédelmi Terméknyilatkozat), amely a zöld minősítések megszerzését segítik.

Linzer Pékség, Dunapataj

Tisztatéri megoldások az új technológiához

A pékség új üzemrészében olyan légtechnikai rendszert építenek ki, amelyek tisztatéri megoldásokat tartalmaznak. A friss, csíramentes levegő, a pontosan szabályozott páratartalom és hőmérséklet biztosítása nagy jelentőséggel bír, hogy a bio és konvencionális alapanyagokból készülő, tartósítószer nélküli kenyér hónapokig megőrizze minőségét. Az új gyártási eljárásban a levegő minősége közvetlenül befolyásolja a kenyér állagát, eltarthatóságát és mikrobiológiai stabilitását.

HEPA szűrős anemosztátokat (AFV8B) alkalmaznak a szakemberek. A tisztatéri HEPA szűrős befúvók akár 99,97 százalékos részecskeeltávolításra képesek, így biztosítva a csíramentes, tiszta levegőt a gyártótérben. Emellett az új üzemrészbe rozsdamentes rácsok (SSD) is kerülnek majd, ami hosszú távú tartósságot és könnyű tisztíthatóságot kínál. Továbbá VAV (változó légmennyiségű) szabályozó segít beállítani a megfelelő légmennyiséget.

 

Rozsdamentes elemek a tartósságért

Az új üzemrész légtechnikai rendszereiben rozsdamentes acélból készült elemek – légcsatornák, rácsok és anemosztátok – kerülnek beépítésre. Ezeket a megoldások kiválóak az élelmiszeripari, nagy páraterhelésű vagy speciális higiéniai követelményeket támasztó terekhez. A rozsdamentes kialakítás hosszú távon is biztosítja a megbízható működést és a stabil légtechnikai teljesítményt.

 

A Lindab rendszerei minden projekthez (szállodák, bevásárlóközpontok, irodák, oktatási intézmények, ipar, lakosság) alkalmasak. De emellett az olyan fontos szektorban, mint az élelmiszergyártás is elengedhetetlenek, hiszen az energiahatékony működés mellett tiszta, friss levegőt biztosítanak az egyes helyiségekben.

 

 

Fotók: Nagy Mihály / Magyar Építők (munkaközi képek)

#légtechnika #szellőztetés #élelmiszeripar #pékség #tisztalevegő