Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Lindab légtechnikai megoldások segítették a Semmelweis Egyetem felújítását

A Semmelweis Egyetemhez számos kollégium és klinika tartozik, melyek közül nyolc jelentős létesítmény energetikai korszerűsítése zajlik már több éve. A program során megújulhatott többek között a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiuma, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika vagy az Egészségügyi Közszolgálati Kar Ferenc tér 15. szám alatti épülete is.

A Tömő utcai Klinikai Tömb megújításának következő lépcsőjeként a közel 190 férőhelyes előadóterem szellőzésének korszerűsítését végezhette el a Novoterm-96 Kft., aki a projekt generálkivitelezési munkáiért felel. A hűtést és fűtést biztosító rendszerek korszerűsítése keretében az épület szervizhelyiségében a légcsatorna-hálózat modernizációjára is szükség volt, melyet Lindab megoldásokkal valósított meg a kivitelező. A tiszta és friss levegő biztosítása mellett fontos szempont volt az előadóterem megfelelő akusztikájának kialakítása is.

Lindab négyszög légcsatorna

Mivel az eredeti szellőztetőrendszer is négyszög keresztmetszetű volt, a függesztések, kialakítások megtartásának érdekében Lindab négyszög keresztmetszetű légcsatorna elemeket alkalmaztak 1000 x 600 mm-es keresztmetszettel, négyszög hangcsillapítókkal és tűzcsappantyúkkal. Ezzel a Lindab légcsatorna megoldással ’C légtömörség’ értéket sikerült elérniük, ami a négyszög-rendszerek esetén igen kiemelkedő. Jelentős nyomásállóságú, tisztaterek és steril körülmények elérése érdekében is kiváló megoldás a Lindab négyszög légcsatorna, amely a 2/5-ös nyomásállóságot (+2500 Pa és -1000 Pa között) eredményezhet. 

 

Mindemellett tűzcsappantyúkat alkalmaztak. Ez kiemelten fontos minden épület esetén, így a kórház felújítása során is annak érdekében, hogy tűz esetén a legnagyobb biztonságot nyújtsák a beépített megoldások. A megfelelő hő-és füstelvezető rendszer kialakítása lényeges szempont a kötelező tűzvédelmi előírásnak való megfelelés érdekében.

Segítette a kivitelezési munkálatokat, hogy Magyarországon gyártjuk bizonyos termékeinket, így a négyszög légcsatorna idomokat is, így gyorsan és rugalmasan tudunk alkalmazkodni a vevői igényekhez. Ennek is köszönhetően hozzávetőlegesen három hét alatt sikerült kiépíteni a szellőztetőrendszert. A kórház felújításnál, csakúgy mint a többi építőipari projekt esetén, kiemelt szempont a határidők pontos betartása és az ütemezett szállítás. Ebben pedig kiválóan támogatjuk partnereinket, így történt ez a Tömő utcai tömb esetén is.

Semmelweis Egyetem, Budapest

Az akusztika kiemelt szempont volt

A nagyméretű előadóteremben a lehető legjobb akusztikai megoldások beépítésére törekedtek. A Lindab hangcsillapító elemek megfelelő megoldást tudnak biztosítani. Akusztikában is élenjáró megoldásokat biztosítunk, nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is. Saját nemzetközi laboratóriumban kimért eredmények alapján történik a termékfejlesztés a minőség és professzionális megoldások kialakítása érdekében. A négyszög hangcsillapítók, illetve a Lindab légcsatorna kiválasztásával a lehető legcsendesebb működés és az elérhető legnagyobb hatékonyság metszéspontjának megtalálására törekedtek a kivitelező szakemberek. Ezzel a komplett rendszerrel, illetve a kiegészítők széles tárházával pedig sikerült elérniük ezt a célkitűzést.

Fókuszban a fenntarthatóság

A Lindab egyik alappillére a fenntarthatóság. Az energiahatékonyság, illetve az energiahatékony Lindab megoldások mindig kiemelt szerepet játszanak a gazdaságosabb, fenntarthatóbb üzemeltetés érdekében. Folyamatos törekvésünk a karbonlábnyom csökkentése, melyet a fenntarthatóbb alapanyagok (fosszilis anyagoktól mentes és újrahasznosított acélból is elérhetők bizonyos termékek) és az EPD-k (Környezetvédelmi Terméknyilatkozat) biztosítása és folyamatos bővítése, valamint a minél fenntarthatóbb működés révén igyekszünk támogatni.

Célunk, hogy fenntartható és ezzel együtt hatékony alternatívákat nyújtsunk az építők és építtetők számára a beruházások megvalósítása során.

 

#Linadab #SE #kórházfelújítás #légcsatorna

Fotók: Erdei Mihály  / Magyar Építők