Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Konstruktív együttműködés Svájcban - Lindab Safe

A Lindab Safe és a Spiro csőgyártó gép együtt kiváló megoldást nyújtott a Malley Sportközpont számára. © Atelier Brunecky

A projektek olykor kifejezetten nagy igényeket támasztanak. Ez nem feltétlenül a termékek vagy megoldások kiválasztása során mutatkozik meg, inkább a projekt általános kivitelezése során, amikor számításba kell venni a szerelés hatékonyságát, illetve a szállítási költségek csökkentését és a karbonlábnyom minimalizálását. Pontosan ez történt, amikor az ARC P.a Aérovent Crissier SA konzorcium választása egy olyan szellőztető rendszerre esett, amely egyesíti a legkiválóbb termékminőséget, a rendkívül egyszerű szerelést és a környezetbarát megközelítést. „A Malley Sportközpont projektnél a Lindab pontosan ilyen megoldást kínált számunkra” – mondta Pascal Baudois az ARC P.a Aérovent Crissier munkatársa. „A komfort zónájukból kilépve, a Lindab Safe valamennyi előnyének kihasználása mellett lehetővé tették számunkra a légcsatornák teljes helyszíni gyártását. Ez pedig mindent megváltoztatott.”

A svájci Prillyben lévő, több sportágat kiszolgáló Malley Sportközpont Lausanne, Prilly és Renens települések számára áll majd rendelkezésre. A stadionkomplexum otthont ad majd jégkorongnak, jégkorcsolyának, koncerteknek/nyilvános eseményeknek, valamint vízi sportoknak.

2020-ban a világ szeme a Malley Sportközpontra szegeződik, hiszen ez lesz az egyik svájci helyszíne a 2020. évi téli ifjúsági olimpiai játékoknak. Ezen túlmenően 2020 áprilisában a központ fogadja majd a nemzetközi jégkorong kiválóságait és itt rendezik a 2020. évi jégkorong világbajnokságot.

„A Lindab szállításai leginkább az Aérovent által épített jégcsarnok köré összpontosulnak” – mondta Markus Rohner, a Lindab svájci piacért felelős igazgatója. „Azzal sikerült megnyernünk a megrendelést, hogy készek voltunk teljesíteni az Aérovent SA és Pascal Baudois különleges kéréseit és igényeit.”

Fontos előnyök egyetlen csomagban

Az Aérovent egy olyan megoldást álmodott meg, amely pénzügyi, környezeti és ergonómiai előnyökkel is jár. „Röviden összefoglalva, szerettük volna, ha a rendelkezésre állás optimalizálása miatt a légcsatornák gyártása a helyszínen történik” – folytatta Pascal Baudois. „Ezen felül a szabványos 3 méter hosszal szemben, ez lehetőséget teremt a hosszabb, akár 8 méter hosszú légcsatornák gyártására is. Így tehát gyorsabbá válik a telepítés, kevesebb idomra van szükség és nagymértékben csökkennek a szállítási és logisztikai költségek. A kérdés az volt, hogy a Lindab képes-e ezt megvalósítani?”

„Már nagyon hosszú ideje dolgozunk együtt az Aéroventtel, több mint 10 éve nyújtunk számukra szolgáltatást, de amikor Pascal Baudois azzal az ötlettel keresett meg minket, hogy a légcsatornákat a helyszínen gyártsuk le, be kell vallanom, nagyon meglepődtem” – mondta Eric Puigserver, a Lindab kereskedelmi vezetője. „A Spiro International SA oszlopos tagja Csoportunknak, így kétségtelen volt, hogy rendelkezésünkre állnak az eszközök a megvalósításhoz.” Egy alapos belső elemzést követően elkészítettük a jégcsarnok megoldásainak teljes körű tervét: helyszínre telepített Spiro csőgyártó gép kezelő személyzettel, illetve valamennyi Lindab Safe idom és természetesen a légcsatorna gyártásához szükséges acél tekercsek leszállításával. Így természetesen meg tudtuk valósítani a feladatot és eleget tettünk az Aérovent valamennyi elvárásának.”

Rövid és hosszú távú környezeti előnyök

Az Aérovent által kivitelezett jégcsarnok rendszereit 2018 decemberében fejeztük be. A stadion mennyezetén jelenleg látható szellőztető rendszer túlnyomó része nagyméretű légcsatornákból áll. A rendszerek legnagyobb részét nem kevesebb, mint 800 méternyi 1250 mm-es légcsatorna alkotja, amelyet 315-710 mm-es méretek egészítenek ki. Valamennyi légcsatornát az Aérovent emelt a helyére és kapcsolt össze Lindab Safe idomok segítségével. A hosszabb légcsatornáknak köszönhetően kevesebb csőkapcsoló idomra volt szükség, így a kivitelezők a szerelést sokkal gyorsabban és könnyebben el tudták végezni.

A Spiro csőgyártó géppel történő helyszíni légcsatorna-gyártás kb. 4 hét alatt valósult meg, míg a jégcsarnok berendezéseinek teljes telepítése 6 hónapot vett igénybe.

A gyár és a helyszín közötti légcsatorna-szállítás költségeinek felszámolásával, a megtakarítás összege nagyjából 50 000 svájci frankra tehető. A légtömör, energiahatékony Safe rendszerekkel együtt ez igen jelentős rövid és hosszú távú környezeti előnyökkel jár.

Teljes körű és zökkenőmentes megoldás

„Hosszú ideje tartó, gyümölcsöző kapcsolatunk a Lindabbal nagy szerepet játszott abban, hogy a projekt kapcsán rájuk esett a választásunk” – folytatta Pascal Baudois, majd hozzátette: „azonban kétség sem fér hozzá, hogy a Lindab Safe rendszerek és a légcsatornák helyszíni gyártásának kombinációja billentette a mérleg nyelvét végleg a Lindab irányába. Mint mindig, az anyagokhoz és a személyzet támogatásához való gyors hozzáférés is fontos szerepet játszott a Lindab csomag előnyében. És persze Eric Puigserver soha véget nem érő törekvése, hogy támogatást és szolgáltatást nyújtson számunkra. A csőgyártó gép használata miatt ennél a projektnél kifejezetten fontos volt Eric színfalak mögötti munkája és együttműködése a Spiroval.

„Minden bizonnyal nem meglepő, hogy az Aérovent, illetve a teljes ARC konzorcium már a kezdetektől maximális bizalmat szavazott a Lindab megoldásainak” – foglalta össze Pascal Baudois. „És bebizonyosodott, hogy abszolút jól tettük. A légcsatornák gyártása és kezelése olajozottan ment. A légcsatornák és az idomok, ideértve az 1250 mm-es idomokat is, hibátlanul illeszkedtek egymásba. Mindent egybevetve, a megvalósítás az elejétől a végéig biztosan és rendkívül jól haladt. Az pedig, hogy a generál kivitelezésért felelős Steiner rendkívül elégedett a rendszerek megjelenésével és a szállítási határidő pontos betartásával, csak még tovább növeli a megoldás értékét. Kétség sem fér hozzá, hogy a Lindab újból eleget tett elvárásainknak.”