Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

ELI-ALPS kutatóközpont

eli-alps-1

A magyarországi ELI-ALPS lézerkutató központ légtechnikája komplett Lindab rendszerrel készült. Beleértve a tisztateres anemosztátokat is, melyeket a Lindab IMP Klima szállított.

Komplett légtechnikai rendszer szállítása az új kutatóközpontba
A Lindab szállította a komplett légtechnikai megoldásokat tartalmazó rendszert a Magyarországon épülő ELI-ALPS lézerkutató központba. „A Lindab termékei és megoldásai, hatékony műszaki támogatása, illetve elkötelezettségük hogy minden kritériumnak megfelelő rendszer készüljön, mind nagyon fontos volt a projekt során”, meséli Fricz Ákos, a kivitelező ENSI Kft. projektmenedzsere.
eli-alps-2
Az új ELI-ALPS lézerkutató intézet Szegeden egyike a három hasonló kutatóközpontnak, melyeket az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fóruma (ESFRI - European Strategy Forum on Research Infrastructures) fog össze egy nagy projekt keretében. Az ELI rövidítés a nagyteljesítményű lézereken alapuló kutatásokból ered (Extreme Light Infrastructure), mely az anyagtudomány, az orvostudomány és a környezetvédelem számos területére jelentős hatással lesz majd. Nagy megelégedésünkre a Lindabot választották, mint a központ fő légtechnikai beszállítója, beleértve a speciális tisztatereket is.
Széleskörű szállítás és teljeskörű támogatás
„Régre visszanyúló kapcsolatunk van a Lindabbal, jellemző a gyors problémamegoldás, jó a mérnöki támogatásuk, és a szoftveres fejlesztéseik, mint a CADvent, a DIMcomfort és a DIMsilencer”, mondta Pál József, a Duoplan tervezője. „Mikor a Lindab leszerződött az ELI-ALPS projektre, mind a kör, mind a négyszög rendszerüket ajánlottuk. Ez azért indokolt, mert a Lindab légcsatornák megfelelnek a D légtömörségi osztály követelményeinek, mely a megrendelő elvárása volt.”
„a Lindab légcsatorna rendszere megfelel a D légtömörségi osztály követelményeinek, mely a megrendelő elvárása volt”                   
Pál József, Duoplan
eli-alps-3
Az építkezés előrehaladtával számos egyéb Lindab termék is beépítésre került, mint pl flexibilis csövek, rácsok és anemosztátok, továbbá tűz- és füstcsappantyúk a csatlakozó füstmentesítő légcsatorna hálózattal együtt. „2015 tavasza során a kör és négyszög hangcsillapítókra is pályáztunk, csakúgy mint a speciális tisztateres befúvókra, melyek az újonnan vásárolt leányvállalatunk, a Lindab IMP Klima termékei.” meséli Lakatos Anita, a Lindab munkatársa. „Szintén nagy szerepünk volt a légcsatornák négyszögről körre való átrajzolásában, mely jelentős volt a D légtömörség könnyebb elérésének szempontjából.”
„790 befúvót és rácsot szállítottunk a Lindab IMP Klimatól”   
               Lakatos Anita, Lindab
eli-alps-5
Nagy volumenű tisztateres szállítás
„ A tisztateres technológiai helyiségek rácsokból és befúvókból álló csomagja végül 790 darabosra duzzadt, melyeket mind a Lindab IMP Klimával közösen szállítottunk le,” magyarázza Anita. „A rendelés nagyrészt különböző méretű AFV-8B típusú anemosztátokból állt, mely egy álmennyezetbe építhető, cserélhető HEPA szűrős befúvó. A Lindab IMP Klima segítségére volt szükségünk az egyedi méretű és kivitelű, 70 db AKF-II típusú tisztateres fali befúvók kialakításánál, melyek 2m magas, padlón álló elemek, aktív szénszűrővel a sugárzó részecskék és HEPA H14 szűrővel az egyéb szennyeződések kizárása érdekében.”
„A folyamatos légtömörségi mérések kiváló eredményeket mutatnak!”                              
Fricz Ákos, projektmenedzser az ENSI Kft.-nél
eli-alps-6
Kulcsfontosságú műszaki szakértelem
„ A Lindab komoly műszaki hátteret biztosított a projekthez,” állapítja meg Fricz Ákos, a kivitelező ENSI Kft. projektmenedzsere. „Az átalakítás négyszögről körre, mely komplex számítási feladatokkal is járt, rendkívül fontos volt. Elsősorban ez biztosította a D légtömörség egyszerűbb és rugalmasabb kivitelezhetőségét, valamint az eredetileg tervezettnél 2/3-ával könnyebb légtechnikai rendszert. A Lindab tanácsadása és támogatása a méretezésekben és termékkiválasztásban, csakúgy mint az AFV-8B befúvók csatlakozó dobozainak adaptációja az egyedi követelmények teljesítése érdekében a központ tisztatereiben, mind további példái a Lindab műszaki támogatásának, mely kulcsfontosságú volt a projekt sikeres megvalósulásában. A folyamatos légtömörségi mérések is kiváló eredményeket mutatnak!”