Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Professzionális szendvicspanelek ipari csarnokokhoz

Napjainkban egyre több ipari létesítmény épül, csarnokok, raktárak, irodaépületek, melyeknek leggyakrabban használt falburkolati, térelválasztó és tető anyaga, az ún. szendvicspanel.

A LINDAB előregyártott szendvicspaneljei két prémium minőségű acéllemezből, és a köztük elhelyezett kőzetgyapot vagy PIR szigetelő magból állnak. A gyakorlatban leginkább használatos panelek hőszigetelő magjának alapját égésgátolt PIR hab képezi, ami rendkívül jó hőszigetelő anyag. Kimagasló hővezetési tényezője λ = 0,022 W/m*K; azonban a PIR MAX töltet esetén ez eléri a λ = 0,020 W/m*K értéket!

A Lindab Coverline önhordó, hőszigetelt szendvicspaneljeivel egyrétegben, gazdaságosan, igen rövid idő alatt látványosan nagy felületek burkolhatók.

Alkalmazhatók tetőburkolatként (LSZR – LindabRoof tetőpanelek), illetve vertikálisan vagy horizontálisan fektetve, külső és belső falakként (LSZW-S - LindabWall falpanel, LSZW-CH – LindabWall hűtőházi falpanel), látszó, vagy rejtett rögzítésekkel egyaránt.

 Kérje ajánlatunkat!

Tetőpaneleknél a külső trapézlemezes profilozás mellé kétféle belső, falpaneleknél külső fegyverzetnek ötféle, belsőnek szintén kétféle profilozásból lehet választani.

A tetőpanelekhez bevilágítócsík is elérhető.

A LINDAB szendvicspanelek nagy része 10-féle standard színben kapható, valamint lehetséges további színigények teljesítése is.

A panelek látványos egyedi megjelenése, mely a széles színválasztéknak és a modern külső bordázatnak köszönhető, nem csupán esztétikai kérdés.

HOGYAN FÜGG ÖSSZE A SZÍN ÉS A TEHERBÍRÁS?

A szendvicspaneleknek, kerüljenek akár csak általános ipari csarnokok tető vagy falszerkezeteibe, nem kell semmilyen extrém hőmérsékleti kitettség ahhoz, hogy a hőtágulás jelenségét ne hagyhassuk figyelmen kívül.

A hőszigetelő magból, és a kétoldali fegyverzetből álló, szervesen együtt működő, 3 rétegű inhomogén anyagú szendvicspanelek egyenletes gyártási hőmérsékleten, feszültségmentes környezetben készülnek. Így természetes, hogy a beépítést követően komoly hőterhelés léphet fel a rendeltetésszerű használat közben, a külső és a belső oldalak, különböző felmelegedéséből adódóan.

Egy sötét színű panel, a hővisszaverődés elve miatt, sokkal inkább felmelegedik egy forró nyári napon a tűző napsütésben, mint a világos színű változat. Ezért a LINDAB a szendvicspaneleket színei alapján, ún. színosztályokba csoportosítja, melyek hőmérsékleti hatásokra történő különböző viselkedését a panelek teherbírásánál figyelembe veszi. A LINDAB szendvicspanelek jelenleg három – nagyon világos, világos és sötét - csoportba vannak sorolva

Vannak olyan rendeltetésű, különleges igényű csarnokok, például hűtőházak, ahol nem ritka az akár 80- 100 fokos eltérés is a kinti és benti hőmérséklet közt, ezáltal pedig a panelekre gyakorolt extrém terhelés sem.

Ezért fontos a tervezés alatti egyeztetés, mert - mint látszik- a színválasztás hatással van a teherbírásra, és egy egyszerű esztétikai váltás teherbírási változást okozhat! 

Ebből adódik az is, hogy a design kedvéért egyáltalán nem ajánlott különböző színű szendvicspaneleket telepíteni egymás mellé – és minden egyes esetben, amikor ilyen építészeti igény merül fel, külön kell vizsgálni az épület rendeltetését, illetve az oldalak tájolását, és ezek figyelembevételével kell alakítani a homlokzat küllemét.

TŰZÁLLÓSÁG

Éghetőség szempontjából a Lindab szendvicspanelek két csoportba sorolhatók

1.    poliuretán (PIR) töltetű panelok – „B” osztály

2.    kőzetgyapot szigetelésű termékek – „A2” osztály

Tűzállósági határértékek alapján a PIR-habos tetőpanelek vastagságtól, fesztávtól és tűzzel egyidejű hasznos tehertől függően 15, illetve 30 perces teljesítménnyel rendelkeznek (REI15 ill. REI30).

falpanelek esetén a tűzállósági határértékek szintén függnek a panelvastagságtól, a maximális alátámasztási távolságtól, valamint attól, hogy külső vagy belső térelhatároló szerkezetről van-e szó.

Ezek alapján a PIR-töltetű falpanelek 15/30 perces tűzállósági határértékkel rendelkeznek, ami E- EI/ 15-30 minősítésnek felel meg, valamint rendelkeznek homlokzati tűzterjedésre vonatkozó TH=15 perc minősített határértékkel.