Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge
Choose languge
Belépés

Professzionális szendvicspanelek ipari csarnokokhoz

Napjainkban egyre több ipari létesítmény épül, csarnokok, raktárak, irodaépületek, melyeknek leggyakrabban használt falburkolati, térelválasztó és tető anyaga, az ún. szendvicspanel.

A LINDAB előregyártott szendvicspaneljei két prémium minőségű acéllemezből, és a köztük elhelyezett kőzetgyapot vagy PIR szigetelő magból állnak. A gyakorlatban leginkább használatos panelek hőszigetelő magjának alapját égésgátolt PIR hab képezi, ami rendkívül jó hőszigetelő anyag. Kimagasló hővezetési tényezője λ = 0,022 W/m*K; azonban a PIR MAX töltet esetén ez eléri a λ = 0,020 W/m*K értéket!

A Lindab Coverline önhordó, hőszigetelt szendvicspaneljeivel egyrétegben, gazdaságosan, igen rövid idő alatt látványosan nagy felületek burkolhatók.

Alkalmazhatók tetőburkolatként (LSZR – LindabRoof tetőpanelek), illetve vertikálisan vagy horizontálisan fektetve, külső és belső falakként (LSZW-S - LindabWall falpanel, LSZW-CH – LindabWall hűtőházi falpanel), látszó, vagy rejtett rögzítésekkel egyaránt.

 Kérje ajánlatunkat!

Tetőpaneleknél a külső trapézlemezes profilozás mellé kétféle belső, falpaneleknél külső fegyverzetnek ötféle, belsőnek szintén kétféle profilozásból lehet választani.

A tetőpanelekhez bevilágítócsík is elérhető.

A LINDAB szendvicspanelek nagy része 10-féle standard színben kapható, valamint lehetséges további színigények teljesítése is.

A panelek látványos egyedi megjelenése, mely a széles színválasztéknak és a modern külső bordázatnak köszönhető, nem csupán esztétikai kérdés.

HOGYAN FÜGG ÖSSZE A SZÍN ÉS A TEHERBÍRÁS?

A szendvicspaneleknek, kerüljenek akár csak általános ipari csarnokok tető vagy falszerkezeteibe, nem kell semmilyen extrém hőmérsékleti kitettség ahhoz, hogy a hőtágulás jelenségét ne hagyhassuk figyelmen kívül.

A hőszigetelő magból, és a kétoldali fegyverzetből álló, szervesen együtt működő, 3 rétegű inhomogén anyagú szendvicspanelek egyenletes gyártási hőmérsékleten, feszültségmentes környezetben készülnek. Így természetes, hogy a beépítést követően komoly hőterhelés léphet fel a rendeltetésszerű használat közben, a külső és a belső oldalak, különböző felmelegedéséből adódóan.

Egy sötét színű panel, a hővisszaverődés elve miatt, sokkal inkább felmelegedik egy forró nyári napon a tűző napsütésben, mint a világos színű változat. Ezért a LINDAB a szendvicspaneleket színei alapján, ún. színosztályokba csoportosítja, melyek hőmérsékleti hatásokra történő különböző viselkedését a panelek teherbírásánál figyelembe veszi. A LINDAB szendvicspanelek jelenleg három – nagyon világos, világos és sötét - csoportba vannak sorolva

Vannak olyan rendeltetésű, különleges igényű csarnokok, például hűtőházak, ahol nem ritka az akár 80- 100 fokos eltérés is a kinti és benti hőmérséklet közt, ezáltal pedig a panelekre gyakorolt extrém terhelés sem.

Ezért fontos a tervezés alatti egyeztetés, mert - mint látszik- a színválasztás hatással van a teherbírásra, és egy egyszerű esztétikai váltás teherbírási változást okozhat! 

Ebből adódik az is, hogy a design kedvéért egyáltalán nem ajánlott különböző színű szendvicspaneleket telepíteni egymás mellé – és minden egyes esetben, amikor ilyen építészeti igény merül fel, külön kell vizsgálni az épület rendeltetését, illetve az oldalak tájolását, és ezek figyelembevételével kell alakítani a homlokzat küllemét.

TŰZÁLLÓSÁG

Éghetőség szempontjából a Lindab szendvicspanelek két csoportba sorolhatók

1.    poliuretán (PIR) töltetű panelok – „B” osztály

2.    kőzetgyapot szigetelésű termékek – „A2” osztály

Tűzállósági határértékek alapján a PIR-habos tetőpanelek vastagságtól, fesztávtól és tűzzel egyidejű hasznos tehertől függően 15, illetve 30 perces teljesítménnyel rendelkeznek (REI15 ill. REI30).

falpanelek esetén a tűzállósági határértékek szintén függnek a panelvastagságtól, a maximális alátámasztási távolságtól, valamint attól, hogy külső vagy belső térelhatároló szerkezetről van-e szó.

Ezek alapján a PIR-töltetű falpanelek 15/30 perces tűzállósági határértékkel rendelkeznek, ami E- EI/ 15-30 minősítésnek felel meg, valamint rendelkeznek homlokzati tűzterjedésre vonatkozó TH=15 perc minősített határértékkel.