Fő tartalomhoz
Lindab Logo
Choose languge

Lindab szendvicspanel homlokzati tűzterjedési minősítése

LINDAB szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés határérték igazolása

​A homlokzati tűz terjedésének vizsgálata fontos, és szigorúan szabályozott része az építészetnek.

A PIR szendvics falak esetén többszintes épületnél, ahol egymás felett elhelyezkedő ablakok találhatók, kötelező az MSZ 14800-6:2009  szabvány szerinti homlokzati tűzterjedési vizsgálat elvégzése, és az e-szerint bevizsgált panelek alkalmazása.

A vizsgálat során egy teljes homlokzati falat a mögötte szimulált helyiségekkel együtt tanulmányoznak mégpedig úgy, hogy a tűz terjedésének vizsgálatához kialakított földszinti helyiségben első lépésben egy komoly volumenű tüzet gyújtanak. Az így létrehozott tűzterhelés mintegy másfélszerese annak a tűznek, ami egy átlagos lakószoba kigyulladása esetén várható.

HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT?

A vizsgálat forgatókönyve szerint 5 perccel a tűz keletkezése után a földszinti helyiség ablakát kinyitják, és az ablakon kicsapó lángok hatását vizsgálják: okoz-e károsodást a homlokzaton, illetve,hogy a fölötte lévő helyiségben az ablakot helyettesítő nyílás mögött a hőmérséklet megemelkedik-e oly mértékben, hogy az veszélyes legyen.

A vizsgálati módszer, mellyel a különböző szigetelések és homlokzati burkolatok tűzterjedését vizsgálják egy olyan szabványosított módszer, ami alapján a cégek független minősítő intézet megbízásával (jelen esetben ÉMI) bevizsgáltathatják terméküket.

A jelenleg érvényben lévő, hatályos OTSZ megadja a homlokzati tűzterjedési határértéket a különböző falszerkezetekkel szemben,így a B-E tűzvédelmi osztályú külső térelhatároló falszerkezettel szemben is – amibe a LINDAB PIR szendvicspanelek is tartoznak.

A külső térelhatároló falra vonatkozó homlokzati tűzterjedési határérték követelménye a jogszabályban előírtak szerint, az épület teljes magasságában a vonatkozó műszaki követelmény szerinti vizsgálattal igazoltan, a földszint és legfeljebb 2 további építményszint esetén 15 perc.

LINDAB TŰZVÉDELMI MEGFELELŐSÉG IGAZOLÁS

A Lindab PIR LSZW-CH típusú falpanel a vizsgálat során teljesítette, és megkapta a homlokzati tűzterjedés TH=15 perc igazolását. Ezt az ÉMI által kiállított értékelő jegyzőkönyvvel tanúsítjuk.

Ezt az igazolást belefoglaltuk a most elkészült Lindab szendvicspanelek TMI-6/2020 –be is, ami tartalmazza a Lindab tető és fal szendvicspanelek tűzállósági határértékét és tűzvédelmi osztályát.

http://tervezoiportal.lindab.com/files/Lindab_TMI-6-2020%20szendvicspanel.pdf